Ingyen van, egészséges, finom, sokan mégsem eszik…

2024. április 10.

Minden adottsága megvan hozzá, hogy ez legyen ez a tavasz slágerétele!

Kezd egyre népszerűbbé válni Magyarországon a kora tavaszi időszak egyik jellegzetes növénye, a medvehagyma (Allium ursinum). Igaz, sokan még csak most ismerkednek vele, sőt olyanok is akadnak, akik kifejezetten ódzkodnak tőle, mivel a hírekben gyakran előkerül, hogy össze lehet keverni a mérgező gyöngyvirággal.

A medvehagyma nevét egy népmonda alapján kapta. E szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztják nagy mennyiségben, hogy erőre kapjanak az étlen töltött hónapok után – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, a növényt gyakran nevezik vadfokhagymának is, bár ez a megnevezés teljesen helytelen. A medvehagyma főként a nyirkos és árnyas aljnövényzetben érzi jól magát, főleg a bükkös, gyertyános és tölgyes erdőkben található meg.

Miért a medvehagyma a tavasz slágernövénye?

A medvehagymának egyébként nemcsak az illata emlékeztet a fokhagymára, de a benne lévő fő hatóanyag is azonos a fokhagymáéval, ami kedvező hatással van az immun- és keringési rendszerre, mindemellett kutatások igazolják, hogy az érelmeszesedés és a vércukorszint csökkentésében fontos szerepet játszik. Emellett a gasztronómiában páratlan sikernek örvendő növény levelét fűszerként, köretként, szószként, illetve a tisztítókúrák egyik kulcselemeként is fel lehet használni. Amit kevesen tudnák, hogy a levelek, apróra vágva és száraz fehérborhoz hozzáadva keringésjavító hatással bírnak.

Hol és hogyan gyűjthető?

Egyre többen keresik tavaszonként Magyarországon az erdőkben a medvehagymát, ami az utóbbi időben olyannyira felkapott lett, hogy már nem csak a természetjáró ínyencek gyűjtik, hanem egyre többen nagyban is szedik, a gyógyszeripari felhasználása miatt nagyüzemi módon. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a már medvehagyma felszedése. Hogy pontosan mennyit szabad szednünk belőle kirándulásaink során, arról ITT írtunk.

Mire kell odafigyelni a medvehagyma szedése során?

A medvehagyma szezonja februártól április végéig tart, utána virágzik, de célszerű még a virágzás előtt szedni levelét. Fontos azonban, hogy a növényt nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirággal, a foltos kontyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyeknek a levelei ugyan hasonlítanak a medvehagymáéra, de ez utóbbiak mind mérgező növények. Ezért is érdemes óvatosnak lenni, hiszen mindhárom fajjal együtt tud élni a medvehagyma. A gyöngyvirág ugyan később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben is.

Ahogyan az Agrárszektor is felhívja rá a figyelmet, a legfontosabb különbség a medvehagyma és ezek között az előbbi jellegzetes, fokhagymaszerű illata és íze. Ezt azonban nagyobb mennyiségű levél esetében már nehéz ellenőrizni. A legjobb, ha az ember már a gyűjtéskor odafigyel, és nem marokkal, hanem levelenként szedi a medvehagymát. De a piacokon kapható árut sem árt ellenőrizni.

Címlapfotó: Spencer Davis / Unsplash