A hiba, amit mindenki elkövet Magyarország kedvenc salátájának készítésénél

2023. július 29.

Sokkal intenzívebb ízhatás érhető el, ha kiküszöbölünk egy apró, de annál gyakrabban elkövetett hibát.

A nyár bekövetkeztével mindannyian szívesen fogyasztunk olyan frissítő és lédús termékeket, mint az uborka. A változatos zöldséget önmagában, de salátában, sütve vagy köretként is előszeretettel fogyasztják a magyarok.

A KSH az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztás mennyiségét vizsgáló statisztikái szerint 2020-ban egy magyar nagyjából átlagosan 2,9 kilogramm uborkát fogyasztott el. Az indexbox piacokat vizsgáló publikációja pedig felfedte, Magyarország évről évre több uborkát importál. 2021-ben az előző évhez képest 12,6 százalékos növekedés volt tapasztalható, amivel Magyarország Európa leggyorsabban növekvő importőrévé nőtte ki magát. Elmondható tehát: a magyarok bizony szeretik ezt a zöldséget.

Az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb uborkás ételnek a frissítő uborkasaláta számít. Valaki tejföllel, valaki anélkül szereti. Az első lépés mindkét esetben a felszeletelt zöldség sózása lesz. A The Daily Mail egyszerű technikájával fokozhatjuk a saláta ízének intenzitását, de a só segít a fölösleges víznek is távozni a zöldségből. A trükk, hogy miután megsóztuk az uborkát, érdemes akár 20-30 percig is pihentetni. Ezt a lépést a legtöbben elhagyják. Annál is inkább, mert az uborkasaláta már az ebéd végső fázisában szokott megszületni, amikor mindenki ülne már az asztalhoz. Pedig a pihentetés nagyon fontos, ahogy az is, hogy azt követően le is öblíthetjük vízzel, ha azt szeretnénk, hogy a só ne maradjon rajta.

Mutatjuk a streetkitchen tejfölös uborkasaláta receptjét, ami garantáltan ízleni fog.

Tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók

  • 1db kígyóuborka
  • 3 púpozott ek porcukor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 2-3 ek 10 százalékos ételecet
  • 3-4 ek tejföl
  • pirospaprika (ízlés szerint)
  • 0,5 liter víz

Így készül

  • Vágjuk fel vékony szeletekre az uborkát, majd sózzuk meg, aztán hagyjuk pihenni.
  • Fél liter vízben keverjük el a porcukrot, az ecetet és a zúzott fokhagymát, majd öntsük a salátalevet az uborkára.
  • Pihentetést követően mehet rá a tejföl és a pirospaprika, valamint a fűszerek és már tálalható is az uborkasaláta.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash