A hiba, amit mindenki elkövet Magyarország kedvenc salátájának készítésénél
Sokkal intenzívebb ízhatás érhető el, ha kiküszöbölünk egy apró, de annál gyakrabban elkövetett hibát.
A nyár bekövetkeztével mindannyian szívesen fogyasztunk olyan frissítő és lédús termékeket, mint az uborka. A változatos zöldséget önmagában, de salátában, sütve vagy köretként is előszeretettel fogyasztják a magyarok.
A KSH az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztás mennyiségét vizsgáló statisztikái szerint 2020-ban egy magyar nagyjából átlagosan 2,9 kilogramm uborkát fogyasztott el. Az indexbox piacokat vizsgáló publikációja pedig felfedte, Magyarország évről évre több uborkát importál. 2021-ben az előző évhez képest 12,6 százalékos növekedés volt tapasztalható, amivel Magyarország Európa leggyorsabban növekvő importőrévé nőtte ki magát. Elmondható tehát: a magyarok bizony szeretik ezt a zöldséget.
Az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb uborkás ételnek a frissítő uborkasaláta számít. Valaki tejföllel, valaki anélkül szereti. Az első lépés mindkét esetben a felszeletelt zöldség sózása lesz. A The Daily Mail egyszerű technikájával fokozhatjuk a saláta ízének intenzitását, de a só segít a fölösleges víznek is távozni a zöldségből. A trükk, hogy miután megsóztuk az uborkát, érdemes akár 20-30 percig is pihentetni. Ezt a lépést a legtöbben elhagyják. Annál is inkább, mert az uborkasaláta már az ebéd végső fázisában szokott megszületni, amikor mindenki ülne már az asztalhoz. Pedig a pihentetés nagyon fontos, ahogy az is, hogy azt követően le is öblíthetjük vízzel, ha azt szeretnénk, hogy a só ne maradjon rajta.
Mutatjuk a streetkitchen tejfölös uborkasaláta receptjét, ami garantáltan ízleni fog.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók
- 1db kígyóuborka
- 3 púpozott ek porcukor
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint)
- 2-3 ek 10 százalékos ételecet
- 3-4 ek tejföl
- pirospaprika (ízlés szerint)
- 0,5 liter víz
Így készül
- Vágjuk fel vékony szeletekre az uborkát, majd sózzuk meg, aztán hagyjuk pihenni.
- Fél liter vízben keverjük el a porcukrot, az ecetet és a zúzott fokhagymát, majd öntsük a salátalevet az uborkára.
- Pihentetést követően mehet rá a tejföl és a pirospaprika, valamint a fűszerek és már tálalható is az uborkasaláta.
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash