A köret, ami finomabb és egészségesebb, mint a rizs, a krumpli és a tészta

2025. február 24.

Felejtsük el a hagyományos köreteinket!

Ahogy egyre többen szeretnének egészségesen táplálkozni, és közben finomat enni, úgy szűnik meg a burgonya, rizs és a tészta egyeduralma a köretek terén. Ezzel párhuzamosan a bulgur például egyre inkább jön fel. A bulgur, akárcsak a tészta, szintén búzából készül, de mégis nagyon eltérő a végeredmény a tányéron. Durumbúza őrleményből készül, a kuszkusznál durvább szemcséjű. A búzát előfőzik, majd szárítják és tördelik. A főzéshez ezért kevés időre van szükség. Mind a kuszkusz, mind a bulgur sokféleképpen fűszerezhető, sós és édes ételek alapanyagai is lehetnek. A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé, ezért diétázóknak is ajánlott a fogyasztása – olvasható az Agrárszektor cikkében. Emellett rostokban, vasban és vitaminokban, különösen B-vitaminban gazdag. A bulgurt főzés előtt érdemes átöblíteni. 

Általában főzik, de vannak akik főzés nélkül, forró vízzel leöntve készítik, úgy is megpuhul, de ebban az esetben jóval több ideig kell állni hagyni. Kiváló köret salátákhoz, szaftos húsokhoz. Gyakorlatilag a rizst is tökéletesen helyettesíti egy pörkölt mellett.

Címlapfotó: Mary West / Unsplash