Van egy zöldség, amiből jobb fagyasztottat vásárolni, mint frisset

2024. február 19.

Négyszer annyi C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz a fagyasztott változat, mint a friss.

A spenót hihetetlenül gazdag hasznos tápanyagokban, leginkább C-vitaminban, K-vitaminban és A-vitaminban. Emellett tele van olyan alapvető ásványi anyagokkal, mint a vas és a kalcium. Ráadásul kiváló rost- és antioxidánsforrás is, szóval kétségtelenül nagyon jót tesz a szervezetünknek. Egyértelműnek tűnhet, hogy minél frissebben vesszük meg, annál jobb, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

A spenót egyetlen hátránya az, hogy ha frissen vásároljuk, a benne található rengeteg tápanyag elég gyorsan bomlani kezd. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a zöldség már hosszú utat tett meg, mielőtt a boltba érkezett, nagyon sokat veszíthet értékes összetevőiből, mire otthon a hűtőnkbe kerül.

Amikor a friss spenót a hosszú szállítás során közel egy hétig hűtőszekrényben marad, a folsavtartalma annyira lecsökken, hogy eljön az a pont, amikor a fagyasztott változat már jobb tápanyagforrássá válik.

A spenót hosszú útja

Ez a Veg News szerint annak köszönhető, hogy a fagyasztott spenót gyakran már néhány órával a betakarítás után gyorsfagyasztáson megy keresztül. Ez segít abban, hogy több tápanyag maradjon benne. Egy csésze fagyasztott spenót több mint négyszer annyi vasat, C-vitamint és kalciumot tartalmaz, mint egy csésze a friss zöldségből.

Ha friss spenótot vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy a levelei sötétzöldek, ropogósak és egészségesek. Kerüljük az olyan csomagokat, amikben már sárguló, fonnyadt darabok is vannak. Mindig ellenőrizzük le a minőségmegőrzési dátumot és a származási helyet is, hogy megtudjuk, nagyjából mennyi ideje van a spenót a polcon, és milyen messziről utazott hozzánk.

A fagyasztott spenót amellett, hogy tápláló, számos egyéb előnnyel is jár. Segít például csökkenteni az élelmiszerpazarlást. A fel nem használt részt nyugodtan visszatehetjük a fagyasztóba, ahelyett, hogy a friss változathoz hasonlóan a hűtőben hagynánk elfonnyadni. Ráadásul a fagyasztóban akár egy évig is eltartható.

Végezetül egy szuper szószt receptjét ajánljuk, amihez a spenóton kívül csak két másik összetevőre és mikrohullámú sütőre van szükség.

Címlapfotó: Mishaal Zahed / Unsplash