5 étel, amit tavasszal egyáltalán ne együnk – azt is elmondjuk, miért
A szervezetünknek másra van szüksége tavasszal, mint télen. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha ezt figyelembe vesszük.
A hagyományos kínai (HKO) szerint tavasszal a Föld is felébred téli álmából, és az emberi szervezet is átáll az új évszakra. Lényegében máshogy működik, mint télen, ezért másra is van szüksége. Hogy mire nincsen, azt a scottsdalefamilyacupuncture.com oldal gyűjtötte össze.
Nehéz, zsíros ételek
A nehéz, zsíros ételek télen melegítik a testét, védik a hideg ellen. Tavasszal viszont már inkább eltelítenek, „lehúznak”. Próbáljuk kerülni a nagyon nehéz, olajban sült ételeket, a májunk is meg fogja hálálni.
Feldolgozott ételek
A feldolgozott, finomított, hozzáadott cukorral vagy tartósítószerrel készült ételek emésztési zavarokat okozhatnak és gyengíthetik az immunrendszert. Kerüljük a cukros üdítőket, rágcsákat.
Fűszeres, csípős ételek
A túlzottan fűszeres ételek hatására a szervezetünk hőt termel. Ahogy melegszik az idő, erre egyre kevésbé van szükség. Kerüljük az erős chilit, különösen, ha gyulladás van a szervezetünkben.
Alkohol, túl sok koffein
Az alkohol és a túl sok koffein megzavarhatja a máj tavaszi ön-méregtelenítését. Igyunk inkább alkoholmentes italokat, teákat, limonádét, gyümölcslevet. Ezekkel egyszerre hidratálunk és támogatjuk a máj működését.
Hideg ételek és italok
A HKO szerint a hideg élelem bevitele tavasszal különösen rossz hatással van az emésztésre. Mielőtt elfogyasztjuk a hűtőből kivett ételt, italt, várjunk egy kicsit, hogy elérje a szobahőmérsékletet.
Címlapfotó: Calvin Shelwell / Unsplash