Hoppá! Van egy zöldségünk, aminek a levelében van a legtöbb C-vitamin
Ropogós, pikáns ízű, tele van A-, B-, C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Egy baj van vele: nem esszük.
Már csak néhány hónapot kell várnunk a tavaszi retekszezon kezdetéig. A ropogós, kissé pikáns ízű, friss zöldség sokak kedvence. Ezzel szemben a szintén értékes részét, a leveleit csak nagyon kevesen fogyasztják el.
A Nutrients című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás szerint meglepő módon a reteklevelek C-vitamin-, kalcium- és fehérjetartalma is jóval magasabb, mint a magáé a zöldségé. Ráadásul négyszer több flavonoidot és kétszer több fenolt is tartalmaznak – ezek az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a cukorbetegség, a rák és a májbetegségek ellen.
A Daily Meal szerint egy marék retek zöldje az ajánlott napi C-vitamin-bevitel 12%-át, az A-vitamin mennyiség 8%-át tartalmazza, valamint sok vasat, kalciumot és B-komplex vitamint. Nagy adag kvercetinhez is hozzájuthatunk belőle, ami egy szívvédő és gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. Amire érdemes figyelni: a főzés sajnos elpusztíthatja a reteklevelek értékes tápanyagainak egy részét. Mivel az antioxidánsok és a vitaminok érzékenyek a hőre, jobban járunk, ha nyersen vagy enyhén párolva fogyasztjuk a zöldeket. A cikk alján egy pesztó receptet mutatunk.(Bár egyébként nagyon finom krémleves is készíthető vele.)
A reteklevelek enyhén keserűek, földes, borsos ízűek. Ízük leginkább a rukkoláéhoz hasonló, ezért izgalmas, fűszeres ízt adnak ételeinknek. Kiválóan passzolnak a különböző zöld smoothie-khoz, turmixokhoz, de hideg tésztasalátákhoz, mártogatósokhoz, tavaszi tekercsekhez vagy más, főzést nem igénylő ételekhez is bártan hozzáadhatjuk őket. Ha túl keserűnek találjuk őket, keverjük a zöldeket jól fűszerezett humuszba vagy zöldségkrémbe, így elfedve az ízüket.
A reteklevél szendvicsekben vagy grillezett húsos wrapekben is nagyon finom, ha pedig gyors és egészséges nassolnivalóra vágyunk, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és balzsamecettel, adjunk hozzá egy csipet sót, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Összetettebb salátát is készíthetünk reteklevélből, koktélparadicsomból, dióból, mozzarellából és olívabogyóból.
Fontos tudni, hogy a spenóthoz hasonlóan a levelek főzéssel lágyabbá és kevésbé keserűvé válnak. Készíthetünk belőlük például krémes retekfőzeléket, vagy más zöldségekkel és valamilyen hússal együtt megpárolhatjuk őket egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Nagyon jól kiegészítik egy friss, krémes rizottó ízét is.
Reteklevél pesztó
Hozzávalók
- 2 csokor sörretek levelei (kb. 100 g)
- 150 ml olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/4 db citrom leve
- 100 g mandula
- só, bors
- 20 g parmezán
Így készül
A hozzávalókat rakjuk egy aprítóba, és alaposan zúzzuk le, hogy szép krémes, de azért még picit rusztikus legyen. A reteklevélpesztó egyből felhasználható, de hűtőben zárt befőttesüvegben akár egy hétig is eláll.
Címlapfotó: Chantal Garnier / Unsplash