Rémisztő neve van, de nagyon finom és egészséges, sok magyar szereti
Nevét kinézete miatt kapta, ez azonban senkit ne rettentsen el a fogyasztásától.
A vérsóska (Rumex sanguineus) egy a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó díszes és ehető évelő növény. Nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amik nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai szempontból is értékesek – olvasható az agroforum.hu oldalon.
A lándzsás, zöld színű levelek vörös erezettel különleges megjelenést kölcsönöznek a vérsóskának. Kicsi, zöldes-pirosas virágokat hoz – ez igazán jelentéktelen kinézetű, de elsősorban a lombozata miatt termesztik. Az egész növény általában 30-60 cm magasra nő. Dísznövénynek a vörös erezete miatt dekoratív kerti növényként is ültetik. Enyhén savanykás, frissítő ízű, hasonló a közönséges sóska (Rumex acetosa) ízéhez.
A saját termesztésű vérsóska félárnyékban és napos helyen is jól fejlődik. Igénytelennek mondható növényről van szó. A laza, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Közepes vízigényű, de a folyamatos nedvességet meghálálja. Általában fagytűrő, de extrém hideg teleken takarással védendő. Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani.
Mire jó a vérsóska?
Salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz adható, savanykás íze miatt jól kiegészíti a zöldségeket és húsételeket. Főzéskor a levelek elveszíthetik piros színüket.
Magas C-vitamin-tartalma miatt egészséges választás. Ha ezért esszük, akkor nyersen fogyasszuk, hiszen a C-vitamin lebomlik hőkezelés hatására!
A hagyományos gyógyászatban enyhe vizelethajtóként és emésztésjavítóként is ismert.
Nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, ezért vesebetegek számára fogyasztása nem ajánlott!
Címlapfotó: