Több C-vitamin van benne, mint a citromban és hazánkban sok van belőle, mi az?

2023. május 30.

Kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas. Együk!

Jó terméskilátásokat ígér az idei hazai szabadföldi szamócaszezon. Szerencsére a tavaszi fagy nem tett kárt a szabadföldi szamócában, bár a hűvösebb időjárás okozott némi késést az érésben. Erről Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke beszélt az Agrárszektornak. Azt is kiemelte, hogy Magyarországon mintegy 840 hektáron termesztenek szamócát. A fajtaválasztásnál az íz, a zamat a fő szempont, nem pedig a hosszú eltarthatóság. Ezért kifejezetten a jó ízű, a hazai termőhelyhez jól alkalmazkodó fajták, mint a Clery, a Joly, az Aprica, a Frederica váltak be a termelők és a fogyasztók körében is.

Barta Edit gyümölcskertész elmondta, hogy az eper egy fán termő gyümölcs, melyet szederfaként is szoktak emlegetni. A szamóca vagy földieper hazánkban eredetileg erdei aljnövény volt. A ma termesztett fajtákat viszont már nemesítéssel hozták létre. A termelő hozzátette, Magyarországon kedvezőek az adottságok a szamóca számára. Nemcsak a tápanyagdús talaj és a sok napsütés, de a téli időjárás is kedvez a gyümölcs jelentős hidegigényének. Figyelmeztetett, hogy a szamócát óvatosan kell leszedni: úgy, hogy a „csuma” rajta maradjon, mert különben hamar kifolyik a leve.

A legfontosabb pedig, hogy teljesen érett állapotban szedjük le a gyümölcsöt, és minél hamarabb fogyasszuk el vagy használjuk fel, mert így lehet leginkább érezni a szamóca valódi ízét – tette hozzá Barta Edit.

A szamóca jó ízű, zamatos, frissítő gyümölcs, ráadásul pozitív hatással van a sportteljesítményre és a regenerálódásra is. A szamócában ugyanis több C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Emellett kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, illetve található benne egy nitrátvegyület is, amely előnyösen hat a véráramlásra, az izmok oxigénellátására. Kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, így ideális a sportolók számára is.

Címlapfotó: blue bird / Unsplash