chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Vegánok kedvence: a növény, amiben ugyanannyi kalcium van, mint a tejben

2023. július 22.

Viharos sebességgel hódítja meg a világ konyháit a növény, amire a természet tüdőgyógyászaként is szoktak hivatkozni.

Az orvosi vízitormára (nasturtium officinale) sokan a természet gyógynövényeként hivatkoznak. Antibiotikus tulajdonsága mellett számos testfunkciónkra rendkívül pozitív hatást gyakorol.

A pikánsan csípős, puha, zöld levelű növény leginkább vizes területeken nő, gyökere pedig a benne zajló kiválasztási folyamatnak köszönhetően képes megvédeni a vizet az algásodástól is. Elsősorban ártereken és vízpartokon találkozhatunk vele, de a tiszta, hidegvizű patakok felszínén is jól érzi magát. A vízitormának több, mint 100 fajtája ismert és egész Európában, így itthon is szép számban fellelhető.

Torma, csak jobb

A növény gyógyhatásait már a középkori Európában is felismerték, de ételként is előszeretettel fogyasztották. Úgy tapasztalták, fogyasztásával megelőzhető a skorbut, vagyis a kóros C-vitaminhiány.  A hagyományos gyógyászatban olyan tüneteket kezelnek vele, mint a köhögés, az asztma, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség – sorolja az egészségügyi vonatkozásokat a verywellhealth.

cézár saláta, fehér tál, zöldségek, női kézben kés és villa
Fotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash

Az orvosi vízitormában magas koncentrációban találhatók meg az úgynevezett polifenolok. Ezek azok a vegyületek, amik antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően védelmet biztosítanak a sejtkárosodás ellen. A növény ezen felül kifejezetten gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is: tele van jóddal, kalciummal, káliummal, A- és C-vitaminnal. Hatóanyagai miatt kiváló olyan betegségek kezelésére, mint a hólyag- és hörghurut, de vizelethajtó, étvágygerjesztő és emésztésserkentő hatása is van. Ráadásul ezekkel párhuzamosan tisztítja és serkenti a vérképzést, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a vérnyomást és még a bőrproblémákat is képes orvosolni.

Egy dohányzó felnőtteken végzett kutatás szerint a gyógynövény még a tüdőrákot okozó sejtelváltozás aktiválódását is lelassíthatja. A vízitorma fogyasztása tehát csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét. Egy másik kutatásból kiderült, hogy azoknál a felnőtteknél, akik a kísérlet ideje alatt egyszerre fogyasztottak vízitormát és tormát is, alacsonyabb arányban fordultak elő légúti megbetegedések, mint a placebót szedőknél.

Milyen arányban tartalmaz tápanyagokat és vitaminokat?

Az Amerikai Egyesült Államok földművelésügyi minisztériuma által egységnyi adagként kezelt egy csésze, vagyis 34 gramm vizitormában körülbelül 41 mg kalcium, 112 mg kálium, 7 mg magnézium, 15 mg C-vitamin és 55 mikrogramm A-vitamin található. Hasonlításképpen egy liter tejben nagyjából 1,25 g kalcium található, átváltva így 1000 g vízitorma nagyjából ugyanannyi (1,2 g) kalciumot tartalmaz, mint 1000 g, tehát 1 liter tej.

A növényt nyersen, salátában is lehet fogyasztani, de kiváló smoothie-k és levesek is készíthetők belőle, sőt, pesztóként még a tésztához és a húsokhoz is passzol (lásd lent a sainsburysmagazine receptjét). Vízitormához növényboltokban és online is hozzájuthatunk, de akár saját kertünkben is termeszhetjük. Termesztésénél arra kell figyelni, hogy a növénynek igencsak nagy a vízigénye, így rendszeresen szükséges öntözni.

Vizitorma-pesztó

két ember áll a konyhapultnál, előttük színes étel
Fotó: Louis Hansel / Unsplash

Hozzávalók

  • 400 g linguine tészta
  • 80 g vízitorma
  • 1 közepes citrom leve és héja
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g dió vagy fenyőmag
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • reszelt parmezán (opcionális)

Így készül

  1. Egy lábosban főzzük meg a tésztát
  2. Két vízitorma levél kivételével a többit aprítsuk fel.
  3. Az aprított vízitormát, a fokhagymát, a citrom levét és héját, a diót vagy a fenyőmagot, a fűszereket és az olívaolajat is rakjuk egy turmixgépbe. Addig dolgozzunk a géppel masszán, amíg az sima nem lesz. Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet. 
  4. Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd tegyük bele a leszűrt tésztát és öntsük rá a saját pesztónkat. Keverjük addig, amíg a tészta és a pesztó jól össze nem keveredik. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés forró vizet, ettől simább és fényesebb lehet az étel.
  5. Ezt követően már tálalhatjuk is, a tetejére rászórhatjuk a maradék vízitormát, de aki szeretné, egy kis reszelt parmezánnal is kiegészítheti az ételt.