1 millióba kerül kilója, imádjuk, most viszont kiderült róla valami

2024. január 18.

Egész Európát érintő fejleményről van szó.

Kiterjedt tanulási és kutatási folyamatok eredményeként indult meg Írországban a japán vízitorma, közismertebb nevén a wasabi termesztése, amely mostanra határozottan sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Az Agrárszektor által bemutatott termelő, Patrick Fitzgerald elmondása szerint a vevők egy kiló nyers vízitormáért akár 2500 eurót (közel 1 millió forintot) is hajlandóak kifizetni, a növény pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában.

Patrick Fitzgerald, a Beotanics növénytermesztési vállalkozás alapítója több utat is tett Japánba, Shikokuba, amelynek során partnerségre lépett egy immáron 150 éve wasabitermesztéssel foglalkozó gazdasággal. Ennek során egy olyan nemesítési és szelekciós programot indítottak el, amely lehetővé tette, hogy a wasabi immáron az ír éghajlaton is jól érezze magát.

Bár az első betakarított termés még meglehetősen kis mennyiségű volt, Patrick Fitzgerald nem adta fel, és a vállalkozása 2015 óta sikeresen termeszti a japán vízitormát – írta meg a Newstalkra hivatkozva az Agrárszektor. Mint fogalmazott, már az Írországban és Európa-szerte végzett termékkísérletekről kapott első visszajelzések is hihetetlenül pozitívak voltak. A wasabitermesztés pedig, bár kétségkívül költség- és munkaerőigényes elfoglaltság, egyben jól jövedelmező is.

Kényes wasabi

A wasabi termesztése mindazonáltal bonyolult feladat. A növénynek a jó növekedéshez 8-20 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szüksége, nyáron előnyös számára a magas páratartalom. Ezt a növényt csak ideális vízkörnyezetben lehet termeszteni: ennek 13-19 Celsius-fok közöttinek és árnyékban levőnek kell lennie. Mindemellett még a víz ásványianyag-egyensúlyára is figyelni kell, mert a növénynek csak kevés tápanyagra van szüksége. 1,5-2 évbe is beletelik, míg a gyökér érett és értékesíthető lesz. Amikor az anyanövény eléri a megfelelő méretet és a gyökér is megérik, a termelő kihúzza, elválasztva azt a palántától. Ezt a palántát ültetik újra, amiből a következő termés lesz.

A wasabi Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ír kísérlet reményt ad arra, hogy egyszer talán nálunk is termeszthetővé válik a zöldség és akkor jelentősen csökkenhet az ára. Ez talán még nagyobb reménnyel kecsegtet, mint a múltkori, wasabival kapcsolatos cikkünk.

Címlapfotó: cathsmithphoto / Unsplash