Kiderült, egyik kedvenc élelmiszerünk mégis romlandó
Pár szabály, amit tartsunk be, hogy véletlenül se károsodjon az egészségünk!
A zab az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag. Magas rosttartalma miatt ráadásul rendkívül egészségesnek számít. Leginkább reggelire esszük gyümölcsökkel és joghurttal, de kiváló desszert és délutáni nasi készíthető belőle. Habár sokan nem tudják, de a zab is meg tud romlani. A The Kitchn egész cikket szentelt annak, hogy elmagyarázza, mire kell figyelni, hogy minél hosszabb ideig elálljon a szekrényben.
A zabot általában nagyobb kiszerelésben, a liszthez és cukorhoz hasonló csomagolásban árulják. Emiatt jó eséllyel a legtöbb emberben fel sem merül, hogy esetleg romlandó. Az említett cikk által megszólaltatott Sarena Shasteen kulináris szakértő szerint a zab alapvetően hosszú ideig, akár 1-2 évig is eláll a szekrényben, ha megfelelően, légmentesen záródó edényben tárolják. Ez az idő csökkenni kezd, ha a zabot felbontják, mivel ilyenkor levegő-, nedvesség- és fényhatásoknak lesz kitéve.
A hőmérsékletváltozás és a nedvességtartalom jelentősen befolyásolhatja a zabpehely ízét, zamatát és állagát. A hőmérsékletváltozás kondenzációt eredményezhet (olyan szerves kémiai reakció, amely során két molekula vízkilépés közben egyesül egymással), ami a gyors romlásához vezethet.
Honnan tudható, hogy a zab megromlott?
Ellenőrizzük a színét: a zöld vagy fekete penészfoltok bizony azt jelzik, hogy az élelmiszer emberi fogyasztásra már nem alkalmas.
Szagoljuk meg: ha romlásnak indul, erőteljes, intenzív szaga lesz, így azonnal tudni lehet hogy fogyasztható-e vagy sem.
Figyeljük meg a textúráját: a zab száraz és szilárd állagú. Ha kemény, vagy csomós, akkor valószínűleg nedvességgel érintkezett, azaz nagy valószínűséggel megromlott.
Helyes tárolás
Shasteen szerint a tárolás kulcsa, hogy ne érintkezzen nedvességgel. Ezt úgy kerülhetjük el legkönnyebben, ha áttöltjük egy visszazárható zacskóba. Alternatív megoldásként öntsük bele egy légmentesen záródó műanyag edénybe. Ne felejtsük: a zabot hűvös, sötét, száraz helyen, például kamrában vagy szekrényben kell tárolni. Ha ezt a pár szabályt betartjuk, garantáltan hosszú ideig élvezhetjük az ízét.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Ello / Unsplash