Ezért ne tároljuk bontatlan bort a hűtőben!

2024. május 09.

A bor megfelelő hűtése fontos, viszont nem olyan egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk.

A bor tárolása közismerten kényes dolog. A legtöbb szakember azt ajánlja, hogy a palackokat hűvös, száraz helyen tartsuk fektetve. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a hűtőszekrény jó választás lenne.

Rövid távon persze semmi baj nincs azzal, ha néhány palackot a hűtőben tartunk, hogy kéznél legyenek egy spontán koccintás esetén. A Vince alap borcsomagok tagjaiból például bátran tarthatunk 1-2 palackkal a hűtőben. Hiszen ezek a kedvezményes áru, jóívású tételek pontosan arra valók, hogy ha hirtelen betoppan hozzánk egy barát, meg tudjuk kínálni egy finom borral. (A képre vagy a képet keretező dobozra kattintva a megtekinthetők és megrendelhetők a Vince alap borcsomagok.)

Ha viszont értékes borokról van szó, ameiket érlelnénk, esetleg valamilyen későbbi eseményre tartogatnánk, a VinePair szerint jobb, ha elfelejtjük a hűtőt.

A hűtőben ugyan kellően alacsony a páratartalom, viszont tipikusan inkább állítva tároljuk benne a palackokat. Ha viszont nem éri a bor a parafadugót, az nagyon hamar kiszáradhat. Onnantól fogva pedig már nem zár légmentesen, elindul az oxidáció. Emellett a hűtőszekrény fénye megváltoztathatja a bor kémiai összetételét, valamint a motor által keltett rezgés felkavarhatja az üledéket, ezáltal pedig káros, íz ízeket negatívan befolyásoló reakciók indulhatnak be. Különösen érzékenyek a fényre a fehér üvegek. (Hosszabb cikket írtunk arról a magyar tanulmányról, ami azt vizsgálta fény hatására különböző színű üvegekben milyen gyorsan öregszik a bor.)

Éppen az ilyen problémák miatt találták fel a borhűtőt. Ezeket kifejezetten bor tárolására tervezték, így lehetővé teszik a hőmérséklet és a páratartalom pontos szabályozását. Emellett folyamatosan sötét van bennük, motorjuk rezgése pedig annyira csillapított, hogy a palackokig már nem jut el. És természetesen a palackok fekszenek a borhűtőkben, vagyis tényleg ideálisak a körülmények.

Címlapfotó: Dorien Beernink / Unsplash