Az Európa-bajnok magyar zöldségből különleges köret készíthető

2023. március 20.

Európa-bajnokok vagyunk ebből a zöldségből, köretként mégis ritkábban gondolunk rá. Pedig egyszerűen lehet belőle különlegeset készíteni.

A klasszikus brit köret, a zöldborsó püré (mushy peas) a hal és a sült krumpli tökéletes társa. Az Egyesült Királyságban a mushy peas a legtöbb élelmiszerboltban elkészítve, konzervként kapható, illetve természetesen a fish and chipset árusító helyeken is kötelező tartozéka a menönek. A magában is izgalmas zöldporsó pürét sokan tovább bolondítják: malátaecettel és bőséges őrölt fehérborssal szokták leönteni – derül ki a The Kitchn cikkéből.

Hogyan készül a zöldborsó püré?

Ezt a jellegzetes brit köretet hagyományosan szárított marrowfat borsóból készítik. Érdekessége, hogy az érett zöldborsót gyakorlatilag a mezőn hagyják megszáradni. A szárított és begyűjtött borsót aztán 12-16 órán át forró vízben áztatják szódabikarbónával, majd leöblítik, hideg vízzel lefedik, és addig főzik, amíg pépes nem lesz.

Honnan származik a zöldborsó püré?

A zöldborsó püré, mint köret, feltehetően Észak-Angliából származik és valószínűleg a fish-and-chips elterjedésével egyidős. A pubokban az étel az 1800-as években jelent meg.

Mivel eszik a britek?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Crown Hotel, Bawtry (@crown_hotel_bawtry) által megosztott bejegyzés

Bár kétségtelenül a fish and chips a leghíresebb étel, amihez a mushy peast fogyasztják, más fogások mellett is kiválóan „mutat”. Ilyen a húspástétom, a húsos krumpli és egyébként bármilyen halhoz illik. Bátran odatehetjük mindig a krumplipüré mellé is köretként a tányérra.

Mi magyarok miért együk?

Magyarország egyik kedvenc zöldsége a zöldborsó. Az Európai Unió első három legnagyobb termelőjének 2021-ben Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított. Nálunk 20 ezer hektáron nagyjából 90 ezer tonna zöldborsó terem évente. Egy dologban még jobban állunk: az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (34,1 ezer tonna). Mondhatni tehát, hogy valódi zöldborsó-nagyhatalom vagyunk. Nagy mennyiségben, könnyen elérhető nálunk ez a finom zöldség. Érdemes ezt kihasználni és nemcsak a rizibiziben.

Címlapfotó: Spencer Davis / Unsplash