A 9 legkülönlegesebb borászat a világon – az egyik Magyarországon van

2022. október 09.

3000 méter fölött, vulkán oldalában, dalai láma felügyelete alatt. Különlegességek a nagyvilágból és Magyarországról.

thedrinksbusiness.com oldala állította össze a világ legkülönlegesebb szőlőültetvényeinek, borászatainak listáját. Az utolsó 9. tételt mi magunk raktuk hozzá, szerintünk tökéletesen illeszkedik a sorba.

1. Bodega Colomé, Argentína

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bodega Colomé (@bodegacolome) által megosztott bejegyzés

Az Andokban található Calchaquí völgy felső részén fekvő Bodega Colomé a világ legmagasabban fekvő nagy kiterjedésű szőlőültetvénye. A legfelső tőkék 3150 méterrel a tengerszint fölött nőnek. (Összehasonlításképpen: a legmagasabban fekvő Európai szőlőültetvény alig kúszik az 1000 méteres határ fölé.) Bodega Coloménál minden egyes nap legalább 20 fok a hőingadozás a nappal és az éjszaka között, ez komoly kihívás elé állítja a termelőket.

2. Domaine de Bargylus, Szíria és Chateau Marsyas, Libanon

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Domaine de Bargylus (@domainedebargylus) által megosztott bejegyzés

Stephane Derenoncourt bordeaux-i szaktanácsadó hozta létre mindkét ültetvényt. Kereslet lenne rá, a térség háborúi miatt a kínálati oldalon akadnak problémák. 2014-ben például a szüret előtt 2 héttel a szíriai birtoktól 500 méterre törtek ki harcok. Maga a tulajdonos a „senki földjének” nevezte a területeket.

3. Les Amis de Farinet, Svájc

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

W I N E L O V E R (@wine.rusky) által megosztott bejegyzés

Több szempontból is különleges a még kertnek is túlzással nevezhető „szőlőültetvény”. 1,6 négyzetméteren mindössze három tőkéből áll és a dalai láma tulajdonában van. A környékről szőlőivel feldúsítva minden évben 1000 palack bor készül a területről, amit aztán elárvereznek. A befolyó átlag 35 ezer dollárt (15millió forint) jótékony célokra fordítják.

4. Szahara, Egyiptom

Kairóhoz közel a sivatagban 240 hektáron termesztenek összesen 30 féle szőlőfajtát. Itt szintén nagy a napi hőingadozás, csapadék alig, a talaj (értsd: homok) sem túlzottan tápanyagdús. Utóbbi miatt hektáronként 75 tonna komposztot kell odahordani évről évre. A szőlő egyébként egyetlen borászat tulajdonában van, neve Szahara Pincészet.

5. Beudon, Svájc

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mike Bennie (@mikebennie101) által megosztott bejegyzés

A kis apelláció a majd 3000 ezer méter magas Grand-Chavalard hegy lábainál egy, a meredek hegyfalból kitüremkedő sziklatömb tetején, 740-890 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. 6,5 hektár szőlő terem a sziklán, a legkevésbé lejtő parcella meredeksége is 35 fokos. A mostoha szőlőkörülmények ellenére szőlőt régóta művelnek itt, a tulajdonos Domaine de Beudon parcellák fölé magasodó birtoképülete 1764-es építésű.

6. Siam, Thaiföld

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

James | Walk the Wine (@_walk_the_wine_) által megosztott bejegyzés

60 kilométerre úszik a Sima borászat. Igen, jól hallottad, a szőlőket csatornákkal szabdalt szigetrendszerre ültették, a vízpótlás tehát biztosított. A Siamnál évente 300 ezer palack bor készül, ez az ország legnagyobb pincészete.

7. Fogo sziget, Zöld-foki Köztársaság

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

CNN Africa (@cnnafrica) által megosztott bejegyzés

A Fogót sokszor holdbéli tájhoz hasonlítják, nem véletlenül. A Fogo jelentése tűz, arra utal, hogy a szigeten emelkedik az ország egyetlen ma is aktív vulkánja. 1995-ben és 2014-ben is kitört. Nemcsak a vulkán aktív, de békeévekben a borászkodás, ilyenkor 160 ezer palack bor készül a szigeten.

8. Blaxta, Flen (Svédország)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sarah Forslund (@sarahforslund.se) által megosztott bejegyzés

A boriskolákban ma még úgy tanítják, az északi féltekén a 30. és 50. szélességi fok között zajlik szőlőtermesztés. A klímaváltozás miatt ez változóban van, de azért még egyelőre még így is elég extrém a Blaxta borászat. Ők Stockholmtól nyugatra, az 59. szélességi fok magasságában működnek. A 3 hektáron az ismert fajták közül chardonnay, merlot és cabernet franc él meg.

+1. Budafok, Magyarország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tóth Zoltán (@tz623) által megosztott bejegyzés

Nagyon kevés ország mondhatja el magáról, hogy a fővárosában hivatalosan szőlőtermesztés és borkészítés zajlik. Európában egészen pontosan kettő, Ausztria és Magyarország. A budafoki Soós István Borászati Szakképző Iskola tangazdaságában 4 hektáron folyik szőlőművelés, ott helyben fel is dolgozzák az alapanyagot, amit ott helyben meg is lehet vásárolni. A tangazdaság az iskola diákjainak gyakorlati helye, ők maguk is készítenek bort – természetesen nem kereskedelmi mennyiségben.

Címlapfotó: Jaime Casap / Unsplash