Pápai áldás a magyar borra

2023. december 27.


A karácsonyi ünnepi időszak részeként Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a tokaji aszúra és általában a magyar borra.

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Magyarország Szentszéki Nagykövetségén keresztül fordult levélben Ferenc pápához, amelyben kérte a magyar bor megszentelését. A Magyar Bormarketing Ügynökség közreműködésével harminc tokaji borász összesen 180 palack aszúját küldte el előre a Vatikánba a kormánybiztos. December 27-én, Szent János napján Rókusfalvy Pál audiencián vehetett részt, ahol a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa apostoli áldását adta a tokaji aszúra és a magyar borra.

Fotó: Vatican Media

Miért épp az aszú?

Az általános vélekedés szerint a tokaji aszú az Isten, az ember és a természet olyan kivételes és ritka összhangjának az eredménye, amely rendkívüli egyediséget hordoz magában. Tokaj a magyar himnusz harmadik strófájában is helyet kapott; a kormánybiztos ezért himnuszunk magyar, spanyol és angol nyelvű nyomataival is megajándékozta Ferenc pápát. Rókusfalvy Pál a személyes találkozó során – amelyen egy díszdobozos tokaji esszenciát is átadott a szentatyának – így fogalmazott:

„azért érkeztünk, hogy Szent János ünnepén apostoli áldását kérjük ezen Tokaji Aszúra, illetve ezen keresztül a magyar borra, az Istenfélő magyar borászok munkájára!”