A magyarok 44 százaléka már minden nap ezt issza

2024. január 01.

A 21. század egyik sztáritala. Az egy főre jutó hazai fogyasztás az elmúlt 25 év alatt közel megduplázódott.

A teacserjéből készült ital (Camelia sinensis) világszerte elterjedt, és magát a növényt is sokfelé termesztik. Egy felmérés szerint 2019-be a magyarok 44 százaléka minden nap ivott legalább egy csészével. Az egy főre jutó hazai fogyasztás az elmúlt 25 év alatt közel megduplázódott: évente immár 20 dekagramm jut minden magyarra.

A gasztronómiában is egyre fontosabb helyet foglalnak el a teák. Nemrég a vince.hu újságírója is részt vett azon a sajtóebéden, ahol minden fogáshoz teát szolgáltak fel.

A tea eredetileg Kínában honos, de mára számos más országban is megtalálhatók az ültetvények, mint például India, Japán, Sri Lanka és Kenya területén. Sőt, több európai országban és hazánkban is vannak már kisebb teaültetvények, hiszen a növény jól bírja a fagyokat, és újabb fajtái jól alkalmazkodnak az őshazájától eltérő klimatikus viszonyokhoz is – írja az Agrárszektor. Legutóbbi cikkükben a termesztési lehetőségei mellett bemutatták a legismertebb tea fajtákat is. Az alábbiakban ezt foglaljuk össze.

A különböző teatípusok közötti különbségek színben, illatban és ízben vannak, ami a szárítás, fermentálás, hőkezelés és formázás időtartamától és technológiájától válik különbözővé.

Fehér tea

A fehér tea csak minimális feldolgozáson áteső teatípus. Azért fehér, mert a rügyeken, amikből készül fehér szőrök találhatók. A szüretkor ezzel kezdik a betakarítást, ebbe a kategóriába csak a legfiatalabb új levelek és rügyek kerülhetnek. A zsenge leveleket és rügyeket napon fonnyasztják és szárítják, sodrást, formázást nem végeznek rajtuk, tehát csak egy minimális természetes oxidációs folyamaton mennek át. A fehér teák forrázatának színe halvány sárga, illatjuk és zamatuk pedig enyhe, de egyedülállóan kellemes.

Zöld tea

A zöld teának szánt alapanyagot szedés és fonnyasztás után sodorják is, majd utána magas hőmérsékleten hamar szárítják, hogy az oxidációs folyamat ne induljon el. A zöld tea forrázatának színe a halvány zöldtől kezdve egészen a sárgáig terjed, íze enyhe édeskés, gyümölcsös, füves jellegű leggyakrabban.

Fekete tea

A fekete tea a teljesen oxidált tea, minden folyamaton egyszer megy keresztül, a feldolgozás körülbelül egy nap alatt elvégezhető. A színe sötétbarna, vagy sötét vörös lesz, íze karamelles jellegű. Ezt a típust fogyasztják a világon a legnagyobb mennyiségben.

Oolong

Az oolong tea elkészítésének a legnagyobb időigénye. Minden feldolgozási folyamaton keresztülmegy a sodráson és az oxidációs folyamaton többször is. E teafajta oxidációs szintje 10-80 százalék közötti, így sokféle ízű lehet a végeredmény. A sodráskor jellegzetes golyóformát kapnak a tealevelek. A hosszas feldolgozás alatt az enzimek és olajon jól átjárják a leveleket, így a zöld teáknál karakteresebb az ízük, diós, gesztenyés enyhén pirított jelleg is megfigyelhető bennük.

Pu’erh

Érdekes teaváltozat még a pu’erh tea. Feldolgozása a zöld teákéhoz hasonló, de pogácsa formákba préselik. A teljes fermentáció nagyon lassan hónapok, vagy évek alatt következik be a tárolás során. Ezeknek számít az évjárata és klasszikusan vad teacserjék leveléből készítik, nem ültetvényeken. Gazdag aromájú termékek.

Címlapfotó: Nate Johnston / Unsplash