Olyan fesztivál lesz az egyik magyar városban, amilyen még nem volt

2023. augusztus 24.

A fesztivál szervezői mindenkire számítanak, akit érdekel a kultúra, gasztronómia. Szeretné megszólítani a jövő generációit is.

2023. augusztus 27-én rendezik meg az első Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált Nyíregyházán – írja a Magyar Távirati Iroda (MTI). A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a zsidó kultúrát a többségi társadalom tagjaihoz, továbbörökítse a hagyományokat és „segítsen megérteni és megélni a zsidóságot”.

A fesztivál látogatói megismerhetik a magyarországi zsidósággal kapcsolatos értékeket, szokásokat és hagyományokat. Így azok „a jövő generációjához” is eljuthatnak – olvasható az MTI közleményben.

Az ingyenes rendezvény megnyitója után Nógrádi Gergely Brunar – Mortinfern alkonya című könyvének bemutatóján vehetnek részt a látogatók. Utána egy Kalandozások a zsidó gasztronómiában című ingyenes kóstolón ismerhetik meg a kóser konyha kulináris világát.

Délután egy kulturális, zenei kavalkád veszi kezdetét, fél kettőtől pedig egy interaktív tárlatvezetésre invitálnak a szervezők A zsinagóga múltja és története címmel.

Később a Zs-faktor elnevezésű programon, a Debreceni Zsidó Hitközség kórusának produkcióján és Verő Tamás főrabbi Kérdezd a rabbit! című előadásán vehetnek részt a látogatók. A rendezvény legifjabb részvevőit kézműves alkotóhellyel várják a szervezők.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség a nyíregyházi zsinagógában várja mindazokat, akik ellátogatnak a gasztronómiai fesztiválra. Az eseményt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) támogatásával rendezik meg.

Címlapfotó: Liam Shaw / Unsplash