Interjú: Kautzky Armand, a Vince Gála házigazdája

2023. október 30.

Kautzky Armand lesz a 2023-as Vince Gála házigazdája. Ennek apropóján beszélgettünk vele étellel kapcsolatos gyerekkori élményeiről, saját specialitásáról és a borokról.

VINCE: Ön lesz a 2023. november 18-án megrendezésre kerülő Vince Gála házigazdája. Könnyen mondott igent a felkérésre?

KAUTZKY ARMAND: Minden olyan eseményen szívesen jelen vagyok akár közreműködőként, akár nézőként, ahol valami minőséget díjaznak. Lehet az egy művészi teljesítmény, de akár a gasztronómia, a magyar borászat remeklésének elismerése. Nagyon szeretem mondani a díjátadókon a laudációt, amiben összefoglalhatom, mi mindent ért el az adott díjazott. Közben látom az arcukon, hogy mennyire örülnek. Érzik, a rengeteg munka megkoronázása az, hogy ők az elegáns plénum és a szakemberek előtt díjat vehetnek át. Szeretek ezeknek a pillanatoknak részese lenni.

kautzky armand, bajszos, szemüveges férfi, mögötte piros függöny
Fotó: Kautzky Armand

VINCE: Köztudott Önről, hogy nagyon szereti a finom ételeket és remekül tud főzni. Mi volt első, az ételek ilyen fokú szeretetét meghatározó élménye, amit fel tud idézni?

KAUTZKY ARMAND: Elég sok élmény ért, emiatt, mondhatni, világéletemben ínyenc voltam. Biztosan közrejátszott, hogy óvodás-kisiskolás koromban nagymamámmal éltem. Nagymamám elképesztő szakácsnő is volt, tulajdonképpen mellette alakult ki bennem az ételek ilyenfokú szeretete. Utána édesanyám folytatta a sort.

VINCE: Mi volt a titkuk?

KAUTZKY ARMAND: Az ő legegyszerűbb ételeik is elképesztő ízvilággal bírtak. Nálunk nem csak spórolásból nem került a főzelékre feltét. Ez – ha élhetek a szóviccel – azt is feltételezte, hogy a főzelék maga olyan finom, hogy nincs rá szükség. Én is igyekszem így főzni. Nálunk egy spenót, egy zöldbab olyan ízgazdag, hogy önmagában megállja a helyét főételként.

Kautzky Armand kedvenc étele

VINCE: Van abból az időszakból kedvence?

KAUTZKY ARMAND: Gyerekkorom kedvence a káposztás tészta, házilag gyúrt friss tésztából és – ez nagyon fontos – kicsit odapirított káposztával. Mindig két tányérral ettem belőle. Az első, a borsos volt a főétel, a második, porcukros a desszert.

VINCE: A főzést a szülők, nagyszülők körül sertepertélve ösztönösen sajátította el, vagy tudatosan képezte magát?

KAUTZKY ARMAND: Rám ragadt, ráéreztem. Ami nem csoda, azt láttam a családban, hogy mindenki nagyon élvezi a főzést. Sosem kényszerként fogták fel. Nem csak a recepteket tanultam meg tőlük, hanem ezt a hozzáállást is. Hogy micsoda örömforrás magunknak és annak is, akinek főzünk.

szemüveges, bajszos férfi fekete zakóban
Fotó: Kautzky Armand

VINCE: Van specialitása?

KAUTZKY ARMAND: Csak annyi, hogy tényleg az ételek egyszerűségében rejlik a siker. Egy lecsót, vagy paprikás krumplit is lehet olyan finoman, igényesen elkészíteni, hogy azzal sikert arassunk. Mondjuk a lecsónál én a mindent bele híve vagyok, az szerintem attól finom, hogy gazdag. Így kerül bele kolbász, virsli és tojás egyaránt.

VINCE: Jó ételekhez finom bort?

KAUTZKY ARMAND: Szeretem a bort, abból is az igényesen elkészítettet. Szoktam venni, de a premiereken is sokszor kapok ajándékba egy-egy üveggel. Örömmel iszom egy-két pohárral esténként a nap lezárásaként. Ha én választok, akkor száraz, fűszeres fehérborokat emelek le a polcról, de van olyan, hogy kifejezetten jól esik egy vörös. Bár dolgozni megyek, a Vince Gálán bizonyosan megkóstolok majd azért pár bort.

Címlapfotó: Kautzky Armand