4 nap, 50 program: szeptemberben újra Balaton Wine & Gourmet

2023. július 11.

50 kiállító, workshopok, előadások, mesterkurzusok, tangó- és sanzonest, filmvetítés, Michelin-csillagos vacsorák, teaszeánsz.

2023-ban két másik európai város mellett Veszprém nyerte el az Európai Unió kultúrpolitikai programjának már közel 40 éve létező „kitüntetését”, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.  A titulust minden évben az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatása ítéli oda európai városoknak. A cél, hogy felhívják a figyelmet tagállamainak kulturális jellegzetességeire.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF rendezvénysorozat egyik betéteseménye a Balaton Wine & Gourmet gasztronómiai fesztivál, ami a hazai kulináris, borkészítési és gasztronómiai hagyományokat vonultatja fel.

A Balaton Wine & Gourmet tavaly, még az EKF év előtt került először megrendezésre, nagy sikerrel. A szervezők idén pedig egy sajtótájékoztató keretében mesélték el a 2023-as évre vonatkozó terveiket. A fesztivál jelentőségét jól mutatja, hogy magán a sajtótájékoztatón jelen volt  Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója mellett Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Hernán María Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter.

emberek ülnek asztalnál, egy férfi áll mellettük kezében mikrofonnal
Fotó: Balaton Wine & Gourmet

A négy napig tartó gourmet fesztivál 2023. szeptember 21. és 24. között, Veszprémvölgy zöldterületén kerül megrendezésre. Tungli Péter elmondta, a rendezvény legfőbb vonzereje, hogy a szervezőknek sikerült mintegy 50, a balatoni régiót képviselő éttermet és borászatot meghívniuk. Mellettük még két vendégország (Franciaország és Argentína) kulináris képviselői is részt vesznek majd a programban.

A tavalyi borsátrat idén továbbfejlesztették, így 2023-ban már egy bor- és italszakmai sátor várja majd a vendégeket. Itt a régió változatos borkínálatával párhuzamosan magyar pálinkákból is válogathatnak majd az érdeklődők. Tungli kiemelte, a fesztiválon kevésbé ismert balatoni termékek is elérhetőek lesznek. Ide sorolta a balatoni vörösborokat, a pezsgőket és az édes desszertborokat.

Veszprém-Argentína tengely

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy bár az EKF Veszprém környékén zajlik, a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak köszönhetően a látogatók az egész országgal, Európával, sőt, még más földrészekkel is találkozhatnak. A magyar cégek kínálata mellett idén ugyanis Argentína és Franciaország kulináris kultúrájába kóstolhatnak bele, akik ellátogatnak Veszprémvölgybe. Az előbbi ország nagykövete, Hernán María Patino Mayer ígérete szerint szeptember 23-án szombaton olyan klasszikus argentin borokkal (is) várják majd a vendégeket, mint a Malbec vagy Asado. Mindeközben bőven lesz lehetőség az ország konyhájából is válogatni. „A labdarúgó-világbajnokságon kiderült, hogy Argentína és Franciaország is kiválóan teljesítenek a sportban. A foci mellett viszont a két ország a borok és a gasztronómia bajnoka is” – tette hozzá viccelődve Mayer.

asztalon palackok, poharak
Fotó: vince.hu

A szabadtéri rendezvényen fizetős és ingyenes programok is helyet kapnak és még a gyerekeknek sem kell unatkozniuk. Nekik megőrző helyett külön gasztro-programokkal készülnek a szervezők. Ha ennyi nem lenne elég, a kóstolókon kívül workshopok, előadások, mesterkurzusok, tangó- és sanzonest, filmvetítés, Michelin-csillagos vacsorák, teaszeánsz várja majd a látogatókat. A kurzusok és kóstolók egy részét ráadásul az egykori jezsuita kolostor impozáns épületében élvezhetik tanulni vágyó a fesztiválozók.

A tájékoztatót Dr. Navracsics Tibor zárta. A területfejlesztési miniszter elmondta, reméli, az esemény egyfajta gazdasági hajtóerőként játszik majd szerepet a régióban. Bízik benne, hogy az EKF-re összefogó 117 település a VEB 2023-at követően is folytatja majd az együttműködést.

Címlapfotó: Balaton Wine & Gourmet