A régióban Magyarországon nyitotta meg első éttermét a világhírű séf

2024. május 21.

A régióban először Magyarországra hozta el világhírű brandjét a három Michelin-csillagot szerzett Dani García. A spanyol sztárséf az olasz éttermét, az Alelí-t személyesen nyitotta meg május 15-én Budapest szívében, a Wekerle Sándor utcában.

Újabb nemzetközileg ismert gasztronómiai világmárka érkezett Budapestre. A Vörösmarty térnél található ötcsillagos Dorothea Hotel épületében nyitotta meg május 15-én első éttermét a régióban a Grupo Dani García, Dani García világhírű séf cégcsoportja. Az Alelí Budapest nyitóeseményén Dani García is részt vett.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán. Akkoriban csak álmodni mertem arról, hogy újra itt járhatok, most pedig már az Alelí megnyitóján ünnepelhetek a csapattal” – mondta az olasz étterem nyitása kapcsán Dani García. Hozzátette, váratlan meglepetésként érte őket a nyitás lehetősége a Dorothea Hotel épületében, de egy percig sem haboztak megragadni az alkalmat.

A gasztronómiai trendeket alakító Dani García önmagát az „ízek művészeként” határozza meg. Hazája gasztronómiáját ötvözi a világ konyháinak hagyományaival és összetevőivel. A spanyol séf akkor tett szert világhírnévre, mikor korábbi étterme, a Dani García Restaurante 2018-ban 3 Michelin-csillagot kapott. Ezt követően pár héttel később bejelentette, hogy bezárja azt, hogy egy nagyobb álmára koncentrálhasson. Az általa alapított Grupo Dani García célja, hogy kiterjessze a séf kulináris vízióját, eljuttatva az andalúz konyha interpretációját a világ minden szegletébe. Azóta a Grupo Dani García számos nagy sikernek örvendő éttermet nyitott világszerte, a terjeszkedést pedig 2024-ben a régióban is folytatja.

Fotó: Dorothea Hotel

Az Alelí egy igazi olasz osteria, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha varázsa. A családias légkört áthatja a dolce vita életérzés. Az étterem étlapja utazásra invitálja a vendégeket, akik azon keresztül átélhetik Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatát. Az étterem célja, hogy mindenki kötetlenül élvezhesse a mediterrán konyha klasszikus fogásait, amelyeket az Olaszországból érkező alapanyagok mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítenek.

„Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít. Szívvel lélekkel főzni mindegy egyes vendégünknek függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek. Az Alelíben számunkra mindenki családtag” – mondta el az Alelí Head chef-je, Giorgio Cavicchiolo.

Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a BiBo nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében.

Grupo Dani García

2018-ban Dani García, a marbellai születésű séf étterme, a Dani García Restaurante elnyerte a három Michelin-csillagot. Ezt követően a séf azon gondolkodott, „Hova tovább?”. Ekkor úgy döntött, konyhaművészetét szeretné az egész világhoz eljuttatni és létrehozta a Grupo Dani García-t. Az új missziójára fókuszáló Dani García úgy érezte, “nem lenne őszinte, ha étterem úgy üzemelne, hogy a séf nincs jelen”. Így egy hónapra a harmadik csillag megszerzése után úgy döntött, bezárja éttermét, ezzel a váratlan döntésével világhírnevet szerezve.

Fotó: Dorothea Hotel

A Grupo Daní García nem csupán gasztro-élményt kínál. Egy egész filozófiát is megtestesít: küldetésük a séf egyedi kulináris látásmódjának és az andalúz konyha értelmezésének az egész világra való kiterjesztése. García és csapata erre az új megközelítésre építve szeretné bővíteni a cégcsoportot. Ennek érdekében az éttermeik nem csupán kulináris kiválóságukkal hívják fel magukra a figyelmet, hanem egy olyan koncepcióval is, amely globális szinten, szélesebb közönség számára kínálja az élményt.

A Grupo Dani García folyamatosan arra törekszik, hogy megújuljon és fejlődjön. Ebben a „lokális gondolkodás és globális főzés” filozófia játszik kiemelt szerepet. E szerint a cégcsoport mindig tiszteletben tartja a helyi alapanyagokat, ízeket és hagyományokat. Ezt ötvözi a gasztronómiai trendekkel és látásmódokkal. Így a Dani García éttermek nemcsak ételeikkel, hanem azokkal az értékekkel és elképzelésekkel is lenyűgözik vendégeiket, amelyekkel a világ minden szegletébe szeretnének eljutni.

Fotó: Dorothea Hotel

A Grupo Dani García márkái: BiBo (andalúziai brasserie); Lobito de Mar (hal- és tenger gyümölcsei étterem); Leña (2.0 steakhouse); Smoked Room (grillezett fine dining); Dani (tetőtéri brasszéria), Casa Dani (mediterrán haute cuisine), El Pollo Verde (mediterrán étterem), Alelí (olasz, friss és vidám), Kemuri, (japán omakase), Tragabuches (őszinte, dél spanyol étterem), La Cabane (Dolce & Gabbana együttműködés, beach club), La Chambre Bleue (mediterrán étterem).

BiBo

A BiBo Dani García 2014-es ötletéből született és célja, hogy a fine dining „feszességét” egy könnyedebb megközelítéssel oldja fel. Ennek eredményeként egy olyan hely jött létre, ami egyfajta ötvözete a brasserie és a tapas bárnak, szabadabban áramló hangulattal és koncepcióval. A BiBo kiemelkedik sokszínűsége, stílusa és a koncepció rugalmassága miatt, amely lehetővé teszi az alkalmazkodást különböző országokhoz, köztük Magyarországhoz is. Étlapja olyan fogásokat tartalmaz, amelyeket a séf Spanyolországon belüli és kívüli utazásai során szerzett tapasztalatai alapján alkotott.

Dorothea Hotel

Budapest egyik legösszetettebb, többfunkciós ingatlanfejlesztésének részeként épült a felsőkategóriás Dorothea Hotel és nyitotta meg kapuit 2023 novemberében. A hotelben – amelyben két étterem, a Pavilon Restaurant & Bar és az Anton Bar & Deli, illetve egy rendezvényterem is helyet kap –, 216 szobájával izgalmasan ötvözi a város modern energiáját időtlen szépségével tökéletesen illeszkedve az Autograph Collection egységei közé. Egy különleges új szállodát és izgalmas találkozási pontot kínál a belváros szívében.

Az elismert olasz építész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt. Ez az elegy visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban. A három épület különböző korszakokban jött létre. A Weber Antal által tervezett „Weber-ház” (1873), amely egykor az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a „Mahart-székház” (1913), mely a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság szecessziós székházaként épült; míg a Münnich Aladár által tervezett „Münnich-ház” (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben. A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi hatóságokkal együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.

Címlapfotó: Dorothea Hotel