Van egy jó és egy rossz hírünk a méz rajongóinak

2024. február 08.

A méz sokak nagy kedvence, így nem árt tisztában lenni a cikkben szereplő információkkal.

Azok, akik vegán étrendet követnek, gyakran különböző okokból nem tekintik a mézet vegánnak, ezért méz helyett más, állati részvételtől mentes és/vagy fenntarthatóbbnak gondolt édesítőket választanak. Ezekről azonban még a vegán közösségek sem értenek mindig egyet.

A jó hír

A babmentes kávé után, úgy tűnik, megérkezett a méhmentes méz. Egy amerikai cég most új megközelítéssel próbál vegán mézhelyettesítőkkel az európai piacra törni – számol be az AgFunderNews hírére hivatkozva az Agrárszektor. Mint írják, a kaliforniai eredetű MeliBio olyan mézhelyettesítőket gyárt, amik méhek nélkül készültek, és mind összetételükben, mind állagukban igyekeznek a mézre hasonlítani. A cég egy szlovén élelmiszeripari céggel, a Narayannal együttműködve, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában szeretné első körben piacra dobni a termékét, hetvenötezer boltba eljuttatni a vegán mézpótlót.

A rossz hír

A céget 2020-ban Darko Mandich szerb vállalkozó alapította Dr. Aaron Schaller molekuláris biológussal együtt, Kaliforniában. Az alapító azt nyilatkozta, hogy mivel a nyugati piacon egyre drágább a hagyományos méz, egy évtized múlva a hagyományosan, méhekkel készített méz csak drága kézműves különlegességnek fog számítani, annyira megfizethetetlen lesz a fogyasztóknak és annyira ki fogja szorítani a vegán mézpótló a piacról.

Mégis, mi ez a méhek nélkül készült, mézre hasonlító dolog? Az AFN-nek azt nyilatkozta Darko Mandich, hogy a vegán mézük prototítpusát az akác- és vöröshere méz ihlette. A termék összetételének 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka víz. Az ízét pedig egy sor növényi kivonat adja, amik a maradék 2 százalékát adják ki az összetevőknek. Az amerikai változatban ezek között található vöröshere, jázmin, golgotavirág (a passiógyümölcs virága), kamilla, homoktövis, van benne glükönsav és még természetes ízanyagok. Az európai változatról annyit lehet tudni, hogy kicsit más lesz, de sokban nem fog különbözni az amerikaitól.

Címlapfotó: Mae Mu / Unsplash