Az ősz legnagyobb sztárja Magyarországon biztosan ez a zöldség lesz!
Négy szuper érvet is találtunk, hogy miért is kell fogyasztani ezt a kedvencet.
A sütőtök a magyarok egyik kedvenc őszi zöldsége. Szokták magyar avokádónak is nevezni, de még annál is jobb: a sütőtök olcsóbb, egészségesebb és termesztése kevésbé terheli a környezetet. Nem csoda, hogy ősszel az étlapokat is elárasztják a sütőtökös ajánlatok. Budapest éttermei 2025 őszén is új ízekkel gazdagodtak: a szezon sztárja változatos formákban jelenik meg a menükben. Felfedeztük a főváros 4 legizgalmasabb tökös fogását, amik minden falatban az évszak hangulatát idézik.
VIRTU Restaurant – Kézzel gyúrt tészta, vegetáriánus kreativitás

A Michelin-ajánlott VIRTU Restaurant egy olyan kreatív, vegetáriánus fogással készült, amely a fine dining és a sütőtök igazi rajongóinak szól. Lendvai Levente séf a friss kézzel gyúrt házi tésztát sütőtökkel és kecskesajttal töltötte meg. Tálaláskor sütőtökből készült, bársonyos velouté került mellé. Az ételt pirított őrségi tökmag és friss, ropogós zsályalevél díszíti, melyet egy csepp tökmagolaj tesz teljessé. A karamellizált sütőtök édességét, a krémes kecskesajt selymessége és a pirított magok aromás, enyhén kesernyés karaktere egyensúlyozza ki. Egy étel, amely nem csupán a szezon ízeit ünnepli, hanem a természet kifinomult egyszerűségét emeli a tányérra, miközben a vendégek Budapest legmagasabb pontjáról élvezhetik a város gyönyörű, őszi színekben pompázó panorámáját.
Zazie Bistro & Bar – Édesen melengető és fűszeresen karakteres a hűvös őszi napokra

A hűvös napok hőse az évszak legkedveltebb levese, a sütőtökkrémleves. A Michelin-ajánlott Zazie Bistro & Bar ezt egy igazán különleges újragondolt formában hozta el nekünk idén ősszel. A sült sütőtökdarabokkal, mézes sütőtökszalaggal, ropogós tökmaggal, friss zöldalmával és tökmagolaj-csorgatással készült leves új és izgalmas kivitelezésben érkezik Endrész-Nagy Tamás séf kezei alól. A savanykás jegyek finom játéka ez, amit a pirított magok földes roppanása és a lágy méz tesz teljessé. Így lesz egyszerre frissítő és melengető a Kopaszi-gát hűvös levegője után tálalt sütőtökkrémleves – az ősz hangulata egy tálban.
N28 Wine & Kitchen – Klasszikus ősz, modern csavarral
A belváros szívében rejtőző Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen őszi kínálata a természetes és a kiegyensúlyozott ízek köré épül. Ezt testesíti meg a tökmagos-diós alapú torta bazsalikomfagyival és szilvazselével, amelyben Nagy Szabolcs séf az az ősz ízeit új formában mutatja meg. A ropogós, illatos alapot a fűszeres szilvazselé gyümölcsössége és a friss bazsalikomfagylalt üdesége ellenpontozza. Édes, de nem túl édes, egy desszert, amely tökéletesen illik az idei ősz hangulatához: természetes, letisztult és mégis meglepően gazdag.
Gléda Vendéglő – Krémes, füstös, ellenállhatatlan
A Glédában az egyszerűség a kulcs: minden fogás a természetes ízekre és az évszak legjobb alapanyagaira épül. A vendégek nemcsak az ízeket élvezhetik, hanem a budai oldal nyugodt, karakteres utcáin található étterem családias légkörét, Deli János, Buda vendéglőse prezentálásában. A krémes, vajasan lágy sütőtökös rizottót a szezon legédesebb sütőtökje alapozza, amelyhez a tökéletesre grillezett lazac enyhén füstös aromája és omlós textúrája társul.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash