Hol mennyi borravaló elvárt: meglepő számok Magyarországról

2023. február 09.

Nyaralások alatt sokan érzik azt, hogy nincsenek tisztában a helyi borravaló normákkal. Ezért készült egy világtérkép, ami után nem jövünk többé zavarba.

Egyes országokban a vendéglátó személyzet jövedelme nem kis részben a borravalóra támaszkodik. Ezért sem árt tudni, hogy mi a szokás, amikor a világ különböző pontjain járunk. Ugyan a borravaló intézményét sokan kritizálják, az vitathatatlan, hogy rengeteg vendéglátósnak túl kevés a fizetése ahhoz, hogy abból meg tudjon élni.

A The Drinks Business cikke mutatta be a Hawaiian Islands turisztikai ügynökség által összeállított praktikus térképeket. Ezeken megmutatják, hogy a vendéglátó személyzetnek, a szállodai személyzetnek és a taxisofőröknek mennyi borravalót szokás adni világszerte.

Kapcsolódó téma: A robotpincér is kapjon borravalót?

A kutatás szerint az országok egyharmadában a 10%-os borravaló a „norma” az éttermi személyzet esetében. Érdekesség, hogy Japánban és Dél-Koreában el sem várják, hogy „jattot” hagyjunk távozáskor.

Magyarországon is egyre elterjedtebb már, ami Európában régebb óta bevett szokásnak számít.

Sok étteremben a szervizdíjat tartalmazza már a teljes számla, ezért nem kötelező ezen felül még fizetni. A további borravaló már inkább egy kiegészítő gesztus.

Az Egyesült Államokban más a helyzet. „A szövetségi törvény előírja, a munkaadók csak 2,13 dolláros órabért fizethetnek a borravalóra jogosult alkalmazottaknak, amennyiben havonta legalább 30 dollár borravalót keresnek” – olvasható a Hawaiian Islands honlapján. Ebből könnyen kiszámolható, a borravaló vagy rendkívül fontos a tengerentúlon a vendéglátóiparban dolgozók számára (akkor viszont alacsonyan állapítják meg az órabért), vagy nincsen.

Borravaló a szállodában és a taxiban

Az elemzés kitér a szállodai személyzetre is. 37 országban 1-2 dollár (mai árfolyamon 360-720 forint) borravaló elég, Európában is ez az elfogadott mérték. Érdekesség, hogy Magyarországon „kell” az egyik legkevesebb borravalót adni például a londínernek: már 180-540 forinttal jók lehetünk nála. Ázsiában sok helyen nem fogadják el ebben az iparágban sem a borravalót. Itt kivételt képez Japán, ahol „ajándék” formájában egy borítékban átadhatunk készpénzt a személyzetnek.

A taxisofőröknek viszont általában nem kell pluszban fizetni. 88 országban nem elvárt a borravaló, miközben itthon 10% a javasolt összeg.

Ez egyébként a leggyakoribb százalék, 21 országban, köztük Kanadában, Franciaországban és Spanyolországban is ennyi javasolt. Egész jó dolguk van a taxisoknak az Egyesült Államokban. Ott a taxisok átlagos bére 14,45 dollár (5000 forint) óránként, a borravaló etikett a viteldíjhoz még így is 15% százalékot illik hozzácsapni.

A részletes elemzést és a különböző térképeket ide kattintva lehet átböngészni.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Petr Sevcovic / Unsplash