5 hiba, amit mindenki elkövet a palacsinta sütésénél

2024. február 07.

A tökéletes palacsinta elkészítéséhez 5 egyszerű, de alig ismert szabályt mindenképpen be kell tartani.

Elsőre azt hihetnénk, a palacsintát meglepően könnyű otthon elkészíteni. (Ami nem is áll messze az igazságtól, van például 3 perces recept is.) Van azonban néhány gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet közben. Mutatjuk, mi az az 5 dolog, amire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy a palacsintáink minden alkalommal tökéletesek legyenek.

1. Régi, lejárt összetevők használata

A palacsintareceptek alapvetően elég egyszerűek, csak néhány hozzávalót tartalmaznak. Éppen emiatt fontos, hogy odafigyeljünk ezeknek a minőségére. Amikor csak lehet, használjunk friss alapanyagokat, ne pedig olyanokat, amik hónapok óta állnak a kamránkban.

2. Kifelejtett cukor vagy só

Ha a palacsintatésztát só vagy cukor nélkül készítjük, sajnos menthetetlenül ízetlen lesz.

A cukor hozzáadása ráadásul a palacsinták barnára sülésében és a finom, ropogós szélek kialakulásában is elengedhetetlen szerepet játszik.

3. Nem pihen a palacsinta tésztája

Bár egyesek szerint nem kell pihentetni a palacsintatésztát, a Daily Meal azt javasolja, hogy hagyjuk legalább tíz percig állni sütés előtt. Sokkal könnyedebb lesz a végeredmény.

Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a liszt megfelelően hidratálódjon, így elkerülhető a kemény, rágós palacsinta.

4. Hideg a serpenyő a palacsinta tésztájának

Ha nem melegítjük elő a serpenyőt sütés előtt, a belemert tészta azonnal magába szívja az olajat. Ennek eredményeként túlságosan sűrű, zsíros palacsintát kapunk. Teszteljük le: a serpenyő akkor elég forró, ha azonnal sisteregni kezd a belecsepegtetett víz.

5. Túl korai fordítás

Ahhoz, hogy igazán finom legyen, a palacsintát csak egyszer szabad megfordítani. Ha ezt túl hamar tesszük meg, a tészta könnyen elvesztheti a benne lévő levegőt, és kissé nyers állagú lesz majd. Várjuk meg, amíg a palacsinta felszínén buborékok képződnek. Amikor azt látjuk, hogy ezek kezdenek kipukkadni, gyorsan csúsztassuk alá a spatulánkat, és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg.

Címlapfotó: Monika Grabkowska / Unsplash