Európa most megválasztott borfővárosát a borrajongóknak is keresniük kell a térképen

2023. január 09.

2023-ban is megválasztották Európa borfővárosát. A címet egy évig egy olyan régió viseli, amit nem sorolnak a világ leghíresebbjei közé.

„All Around Wine, All Around Douro”, azaz „Minden a bor körül, minden Douro körül”. Ezzel a mottóval szállt versenybe Douro a 2023-as Európa Borfővárosa címért. Végül annyira lenyűgözték a zsűrit, hogy a portugál régiónak ítélték az áhított címet.

A Douro valójában egy egész borvidéket takar, Portugália egyik fő folyójáról kapta a nevét. Az ország északi részén kanyargó völgy a portói bor szinonimájává vált, csak az itt készülő borokat szabad portóinak nevezni.

A mostani a portugál régió második komoly elismerése azután, hogy az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította. Ezzel igyekeznek garantálni azt, hogy megőrzik a kultúráját és az évezredes borkészítési gyakorlatot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Douro Valley Wine Region (@douro.valley) által megosztott bejegyzés

A Douro településeit összefogó szervezet az eredményhirdetés után kiadott közleményben tudatta, február 4-én Lamegóban gálaestet tartanak az Európa Borfővárosa cím megünneplésére – olvasható a Hamu és Gyémánt cikkében.

.A 2023-as évet arra használják, hogy Dourót ne csak mint mezőgazdasági régiót, hanem a folyónak köszönhetően mint behajózható tájat is népszerűsítsék a világban.

Az Európa Borfővárosa cím egy évente megrendezésre kerülő „verseny”. A Borvárosok Európai Hálózata (RECEVIN) indította útjára 2012-ben. Célja az európai bortermelő régiók turizmusának és ismertségének előmozdítása.

Címlapfotó: redcharlie | @redcharlie1 / Unsplash