Plusz egy apró hozzávalótól lesz tökéletes a lasagne
Valószínűleg így még annak is ízleni fog a lasagne, aki amúgy nincs nagyon oda a besamel mártásért.
A lasagne igazi komfort étel: tökéletes az év mindegyik szakaszában, akár húsos, akár vegetáriánus változatát készítjük el. Tegyük hozzá, nem a legkönnyebben elkészíthető, hiszen a munka még bolti tészta esetén is több lépésből áll és sok odafigyelést igényel. Egy összetevő hozzáadásával azonban igazán különleges, tökéletes végeredményt érhetünk el – árulta el a titkot a The Kitchn.
Az olasz eredetű étel történetéről korábban már egy cikkben részletesen beszámoltunk. Azt viszont a konyhában kevésbé jártasok talán nem tudják, hogy elkészítése kicsit bonyolultabb és időigényesebb, főleg, ha mi magunk készítjük a tésztát. Emiatt fontos, hogy kellő türelemmel és lelkesedéssel álljunk neki, hiszen másképp hamar kudarcba fulladhat az élmény. A főétel egyik legjobb része talán a besamelmártás, vajas-krémességével meghatározza a végeredményt. A francia eredetű besamel szinte minden ételt feldob, hiszen tökéletes, lágy textúrát biztosít, emellett pedig szinte bármilyen recepthez felhasználható.
Az említett cikk szerint, ha még gazdagabb ízvilágra vágyunk, adjunk a besamelmártáshoz sütőtököt (másnéven: vajtököt). Elsőre talán szokatlannak hangzik, ám az ősszel egyébként is népszerű zöldség kiválóan feldobja a klasszikus besamelt anélkül, hogy éreznénk az oda nem feltétlenül illő tök ízét.
A friss tököt először főzzük meg, majd pürésítsük (ha hozzájutunk tökpüréhez, az sem rossz). A recept szerint fele adagot főzzünk a besamelmártásból, a másik felét pedig helyettesítsük tökpürével. Akkor is nyugodtan kipróbálhatjuk a tökös verziót, ha laktózmentes, esetleg vegán tejjel vagy egészen más krémes hozzávalóval dolgozunk a besamel helyett. A tök mindenképpen nagyon jól passzol majd a lasagnéhoz.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Karolina Kołodziejczak / Unsplash