Lelassulás, ahogy mi szeretjük: Hotel Mandilla

2024. augusztus 14.

Időnként jólesik magunk mögött hagyni a hétköznapi gondokat, és önfeledten élvezni egy táj szépségét, a jó társaságot, a finom ételeket, a jó borokat. A Vince második Slow Life hétvégéjén, amelyet a Káli-medencében található Hotel Mandillába szerveztünk, minden adott volt ehhez.

Vannak olyan úti célok, ahová úgy érkezünk meg, hogy az utolsó kilométereken már csak hátradőlve mosolygunk, és elfelejtjük azt a rengeteg gondot, ami néhány órával korábban még fontos elintézendő feladatnak tűnt. A Balaton-felvidék, a Káli-medence pontosan ilyen. Egyesek szerint ez valamiféle titokzatos energiavonalak találkozásának köszönhető. Elég azonban csak a Toszkánát idéző természeti adottságokra, a nádfedeles parasztházakra és a vendégszerető, barátságos helyiekre gondolnunk, máris megfejtettük a vidék titkát. Ezért is találtuk úgy, hogy ideális helyszíne lesz a második Slow Life hétvégének, amelyet a Vince szervezett. Bázisunk pedig Köveskál friss színfoltja, a 2022-ben megnyitott, négycsillagos Hotel Mandilla volt.

Fotó: Talabér Géza

Mediterrán hangulat

Penziás Réka és Kovács Gábor, Mandilla
Penziás Réka és Kovács Gábor, a Hotel Mandilla tulajdonosai Fotó: Talabér Géza

A Mandilla megálmodói, Penziás Réka és férje, Kovács Gábor már évtizedek óta a Balaton szerelmesei. Köveskálra pedig, ahogy sokan mások is, látogatóként érkeztek. A falu hangulata őket is rabul ejtette. Bár a munka, a gyerekeik iskolái kötik őket Budapesthez, de amikor tehetik, útra kelnek – vagy erre a vidékre, vagy a világban kalandozni. Mindig is imádtak utazni, felfedezni, útjaik során sokféle szállodában, étteremben fordultak meg. Gyűjtötték a tapasztalatokat, megfigyelték, mitől lesz minőségi a vendéglátás. Mert sok múlik a látszólag apró részleteken. Az étkészlettől kezdve a matrac minőségéig, a fürdőszoba felszereltségéig minden számít, amikor a vendégben megszületik a benyomás, hogy milyen élmény volt az otthontól távol töltött néhány nap.

Fotó: Talabér Géza
Fotó: Talabér Géza

Néhány évvel ezelőtt, amikor eladóvá vált Köveskál egyik panziója a Városkút utcában, gyorsan eldöntötték, hogy megvásárolják. A ház felújítását sem előzte meg hosszas tervezés, azonnal belevágtak. Olyan vendéglátóhelyet akartak kialakítani, amelyben ötvöződnek külföldi utazásaik élményei és a saját, igen magas elvárásaik. Nem dolgoztak lakberendezővel, az utolsó kiskanálig mindent maguk választottak ki. Az eredeti épület teljes felújításának másfél éves munkája után, 2022 májusában nyitott meg a Hotel Mandilla, melynek nevét a kert mandulafái ihlették.

Vacsora borsorral

Fotó: Talabér Géza
Fotó: Talabér Géza

A Vince Slow life hétvégéjét egy péntek esti vacsorával indítottuk a Mandilla csodás kertjében. A szélesre tárt kapuban egy naranccsal és citrommal megrakott tál fogadott. Beljebb lépve lenyűgöző látványt nyújtottak az értő kezek által ültettet virágok, amelyek a lépcsőzetes kertet beborítják. A Mandilla konyhája vállaltan nem a helyi hagyományokra épít, hanem az olasz és mediterrán ihletésű fogások dominálnak. Az ételek nincsenek újragondolva, megcsavarva, inkább a jófajta olasz trattoria egyszerű, mégis nagyszerű stílusát célozták meg. A leveshez, a tésztákhoz és a pizzákhoz, majd a desszerthez pedig erre a különleges estére egy Vince-borsort is összeállítottunk. A vacsorát a Mandilla egyik specialitása, a méretes cappuccinóspohárban érkező tiramisu zárta, de az este természetesen itt nem ért véget. A csapat tagjai – köztük jó néhányan a tavalyi Slow life eseményünk résztvevői – késő estig beszélgettek, boroztak a csodálatos teraszon és a kertben ezen a kellemes nyári estén.

Fotó: Talabér Géza

A szombat reggel ráérősen indult. Kényelmes, légkondis szobáinkból csak a másik épületbe kellett átsétálnunk, ahol bőséges reggeli várt, természetesen pezsgős opcióval. Idekívánkozik a mandillás hangulatot meghatározó egyik, igencsak fontos „apró” részlet: az olasz zene, amely a kertben, a medence mellett és a reggelizőben is hallható. „Szeretik a vendégek, hogy bárhová mennek, mindenhol szól a zene. Annak pedig különösen jó hangulata van, amikor az ember kiül a medence partjára, kér egy koktélt, és közben a háttérben szólnak az olasz slágerek” – mondja Penziás Réka tulajdonos, hozzátéve, hogy az ötlet a férjétől származik. A zenével, a menüvel, a szobák stílusával egyaránt az olasz dolce far niente (édes semmittevés) hangulatot szerették volna megteremteni. Ez lényegében annyit tesz, hogy mindenféle elvárás és bűntudat nélkül élvezzük a nyugodt pillanatokat.

Dolce vita

Fotó: Hotel Mandilla

A tulajdonos házaspár olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol ők is jól érzik magukat. Réka még elárulja azt a kulisszatitkot, hogy leginkább a női vendégek igényei lebegtek a szeme előtt a tervezéskor. „Ha egy nő jól érzi magát, akkor általában a férfi is – mondja. – Nagyon ügyelünk a tisztaságra, a személyzet pedig laza és kedves. Azt szeretnénk, ha a vendégek kerek egész, jó élménnyel térnének haza, nem is az a lényeg, hogy meg tudják nevezni azokat az apróságokat, amelyektől jól érezték magukat. A tervezéskor fontosnak tartották, hogy a fürdőszoba tágas legyen, az ágyak, matracok pedig kifejezetten jó minőségűek.

Fotó: Talabér Géza

„Sokan egy hasonló projekt vége felé szerzik be az ágyakat, és – a korábbi jelentős kiadások miatt – akkor kezdenek el spórolni. Mi viszont már az elején elhatároztuk, hogy nem eshetünk ebbe a hibába. A cég, amelyiktől az ágyakat és a matracokat vettük, nemrégiben jelezte, hogy egy sor vevőjük azzal keresi meg őket: olyan ágyat szeretnének, mint amilyen a Mandillában van.” Ennél jobb visszajelzés aligha szükséges. Nekik a Mandilla most már munka, nem kikapcsolódás. Persze azért időnként Réka is leül a medence partjára, körbenéz a virágos kertben, és megállapítja, hogy vendégként is nagyon jól érezné itt magát. Számukra a kikapcsolódás mostanság leginkább az utazás; ha tehetik, Olaszországba indulnak. „A déli népek tudják úgy igazán élni az életet” – mondja. Ebből az életérzésből pedig mindig hazahoznak egy kicsit magukkal. Szerencsére, mondhatnánk, hiszen így nekünk elég elmennünk a Káli-medencéig, a Hotel Mandillába, ha egy kis dolce vitára vágyunk. Rékánál és Gábornál garantáltan megkapjuk!

(partneri együttműködés)
Szerző: Tiefenthaler Eszter
Címlapfotó: Talabér Géza