1,79 kg-os szörnyszülöttet találtak a világ kedvenc finomságából

2023. július 08.

A megtaláló 50 éve foglalkozik ezzel, de még soha életében nem látott ekkorát.

Az Agrárszektor számolt be róla, hogy rekordnagyságú, 1,79 kilogrammos fekete szarvasgomba került elő az elmúlt hétvégén a közép-olaszországi Umbria régióban, a Tiberius-forrás közelében.

A lap idézi a „szerencsés megtaláló” Romolo Lazzarit. A 79 éves szarvasgombagyűjtő elmondta: még életében nem látott ekkora gumót, pedig már ötven éve gyűjt szarvasgombát. A gombát Pepe nevű hatéves keresőkutyája szagolta ki. A zsákmányra az umbriai Citta di Castello környékén található erdőben bukkantak rá. (Fotó ide kattintva nézhető meg.)

Az olasz szarvasgombagyűjtés 2021 decemberében került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint az elismerés fontos lépés egy rendszer megvédése felé, amelynek a természettel ápolt különleges kapcsolatát egy antropológiai és kulturális szempontból gazdag rítus is őrzi. A szövetség rámutatott: olyan hagyományról van szó, amely sok – turisztikai szempontból hátrányos helyzetű – hegyvidéki terület számára kiemelt jelentőségű.

Olaszországban közel 75 ezren élnek a szarvasgomba gyűjtéséből. Őket tartufaiónak hívnak, és egy országos szövetség tömöríti őket. A legértékesebb szarvasgombát Piemontban, Alba városa közelében találták, ahol minden évben szarvasgombavásárt és -árverést tartanak.

A Guinness Rekordok Könyve szerint szarvasgombából az abszolút rekord 1,89 kilogramm, ezt 2014-ben találták szintén Olaszországban. Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak hatalmas fekete szarvasgombát. A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, ára kilónként körülbelül ötszáz euró. A legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek. Szakértők szerint a kiváló minőségű fehér szarvasgombáért kilónként akár 3500 eurót is adnak. (A szarvasgomba jóval olcsóbb, de „megtévesztően” hasonló helyettesítőjét ebben a cikkben mutattuk be.)

Címlapfotó: Andrea Cairone / Unsplash