A fenntartható Lajver Birtok
A Lajver Borbirtok a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Hamarosan újabb szintet lépnek.
Ritka az a nap, amikor nem jön szembe velünk egy manapság túlhasznált divatszó, vagy talán túl keveset is beszélünk korunk legfontosabb feladatáról a fenntarthatóságról. Mindkettő igaz. Divatszóvá silányult és ezért talán bele sem gondolunk, hogy mit is jelent valójában a Föld jövője szempontjából úgy gazdálkodni, hogy a ma felmerülő igényeket ne a jövő generációinak kárára elégítsük ki.
A fenntarthatóság ugyanis pontosan ezt jelenti. Egy ideális állapotot, amitől nagyon messze vagyunk. Olyan messze, hogy sokan csak legyintenek rá, mondván ők egyedül hiába próbálnak fenntartható módon, a legkisebb ökológiai lábnyommal létezni. Csak homokszemek a sivatagban, egymaguk nem változtathatnak semmin. A Lajver Birtok meggyőződése, hogy ennek pontosan az ellenkezője az igaz. Pontosan az egyének szintjén kezdődik a változás. Ez majd életre hívja azokat a társadalmi elvárásokat, melyek az országokat a megfelelő irányba terelik.

Az egyén és egy ország lakossága között vannak azért olyan kisebb közösségek, ahol hasonlóan gondolkodó, hasonló értékrendet valló emberek, napi szinten tesznek azért, hogy úgy teremtsenek értéket, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.
A Lajver Borbirtok a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra.
Patak, hőszivattyú, madarak
A borászat épülete úgy illeszkedik a környezetébe, hogy méreteiből alig látható valami. A Lajvér patak völgyének oldalába benyúló pincében egész évben állandó a hőmérséklet, így a borok tárolásához, érleléséhez szükséges ideális klíma fenntartása nem igényel plusz energiát. Az irodák, az étterem és a szociális helyiségek temperálását megújuló energiával működtetjük.

Korábban, az ültetvényeikben lemetszett szőlővenyigét bálázták, majd egy év száradást követően speciális kazánokban nyertek belőle hőenergiát, egészen mostanáig. A jelenlegi modernizációval azonban teljes egészében hőszivattyús fűtésre tértek át. A birtok elektromos áram igényének egy részét napenergiából fedezik, a hűtésről pedig szintén hőszivattyúval gondoskodnak.
Az eddig leírtak csak a keretét adják annak, ami valójában a birtokon történik. A dolgozók egyéni indíttatásból is folyamatosan olyan innovációkra tesznek javaslatot, melynek köszönhetően a termelést is folyamatosan igazítják a fenntarthatóság irányába. Nem csak a borászat falain belül, hanem azon kívül is, a 27 hektáros szőlőbirtokon.
Számtalan érdekes eset volt, amikor annyira nem akarták megzavarni a fészekben költő madarakat, hogy hetekre megváltoztatták a napi rutint miattuk. Az egyik ilyen eset az volt, amikor a terepjáró intercoolerének légbeömlő nyílásába fészkelt be egy rozsdafarkú és költötte ki a tojásait. Az épület minden szegletét ellepték a fecskék, melyek a tavalyi aszályos évben nagy bajban voltak. Nem találtak sarat maguknak a fészeképítéshez. A Lajver munkatársai bizony minden nap meglocsolták nekik a földet, hogy építeni tudjanak.

Az ültetvények valójában nyüzsgő, életteli ökoszisztémák. A 27 hektáros birtok 31 különálló teraszból áll, így a teljes területnek alig felét teszi ki a szőlő, melyet a kezdetektől próbálnak úgy a környezetbe integrálni, hogy minél kisebb hatást gyakoroljanak arra.
Biogazdálkodás a Lajver Borbirtokon
Mondhatni, hogy eddig passzívan viszonyultak a kérdéshez, vagyis igyekeztek a legkisebb kárt tenni a környezetben. Az idei évtől viszont aktívan javítják a környezetüket, ugyanis ültetvényeik 15%-án az idei évtől biogazdálkodást folytatnak. A Lajvernal ez a 15% csak a kezdet. Ha sikerül az idei járványos időszakban is megvédeni az ültetvényeket, akkor nem kérdés, hogy ez a 15% növekedni fog. Az óvatosság azonban nem véletlen. A Lajvér patak völgyének klímája tud meglepetést okozni. Néha még nyáron is képes a völgy aljában megülni a pára, ami a gombás betegségek terjedésének kedvez, de igyekeznek megtalálni a módját, hogy a bio területek arányát tovább tudják növelni.

Mint az a leírtak alapján látható, a változásra való igény egy kis közösségben merült fel és az egész birtok jövőjét képes alakítani. Ha mindenki csak a maga környezetét próbálná fenntartható módon működtetni, akkor talán a jövő generációi is élvezhetnék azt a csodás sokszínűséget, amit a Föld nyújt ma mindenki számára.
(promóció)
Címlapfotó: Lajver Borbirtok