A fenntartható Lajver Birtok
A Lajver Borbirtok a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Hamarosan újabb szintet lépnek.
Ritka az a nap, amikor nem jön szembe velünk egy manapság túlhasznált divatszó, vagy talán túl keveset is beszélünk korunk legfontosabb feladatáról a fenntarthatóságról. Mindkettő igaz. Divatszóvá silányult és ezért talán bele sem gondolunk, hogy mit is jelent valójában a Föld jövője szempontjából úgy gazdálkodni, hogy a ma felmerülő igényeket ne a jövő generációinak kárára elégítsük ki.
A fenntarthatóság ugyanis pontosan ezt jelenti. Egy ideális állapotot, amitől nagyon messze vagyunk. Olyan messze, hogy sokan csak legyintenek rá, mondván ők egyedül hiába próbálnak fenntartható módon, a legkisebb ökológiai lábnyommal létezni. Csak homokszemek a sivatagban, egymaguk nem változtathatnak semmin. A Lajver Birtok meggyőződése, hogy ennek pontosan az ellenkezője az igaz. Pontosan az egyének szintjén kezdődik a változás. Ez majd életre hívja azokat a társadalmi elvárásokat, melyek az országokat a megfelelő irányba terelik.
![zöld táj, kék ég](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/06/lajver_borbirtok-1024x576.jpg)
Az egyén és egy ország lakossága között vannak azért olyan kisebb közösségek, ahol hasonlóan gondolkodó, hasonló értékrendet valló emberek, napi szinten tesznek azért, hogy úgy teremtsenek értéket, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.
A Lajver Borbirtok a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra.
Patak, hőszivattyú, madarak
A borászat épülete úgy illeszkedik a környezetébe, hogy méreteiből alig látható valami. A Lajvér patak völgyének oldalába benyúló pincében egész évben állandó a hőmérséklet, így a borok tárolásához, érleléséhez szükséges ideális klíma fenntartása nem igényel plusz energiát. Az irodák, az étterem és a szociális helyiségek temperálását megújuló energiával működtetjük.
![Lajver borbisztró belül, asztalok, székek](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/06/lajver_borbisztro-1024x683.jpg)
Korábban, az ültetvényeikben lemetszett szőlővenyigét bálázták, majd egy év száradást követően speciális kazánokban nyertek belőle hőenergiát, egészen mostanáig. A jelenlegi modernizációval azonban teljes egészében hőszivattyús fűtésre tértek át. A birtok elektromos áram igényének egy részét napenergiából fedezik, a hűtésről pedig szintén hőszivattyúval gondoskodnak.
Az eddig leírtak csak a keretét adják annak, ami valójában a birtokon történik. A dolgozók egyéni indíttatásból is folyamatosan olyan innovációkra tesznek javaslatot, melynek köszönhetően a termelést is folyamatosan igazítják a fenntarthatóság irányába. Nem csak a borászat falain belül, hanem azon kívül is, a 27 hektáros szőlőbirtokon.
Számtalan érdekes eset volt, amikor annyira nem akarták megzavarni a fészekben költő madarakat, hogy hetekre megváltoztatták a napi rutint miattuk. Az egyik ilyen eset az volt, amikor a terepjáró intercoolerének légbeömlő nyílásába fészkelt be egy rozsdafarkú és költötte ki a tojásait. Az épület minden szegletét ellepték a fecskék, melyek a tavalyi aszályos évben nagy bajban voltak. Nem találtak sarat maguknak a fészeképítéshez. A Lajver munkatársai bizony minden nap meglocsolták nekik a földet, hogy építeni tudjanak.
![Lajver teraszok, zöld táj](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/06/lajver_teraszok-1024x768.jpg)
Az ültetvények valójában nyüzsgő, életteli ökoszisztémák. A 27 hektáros birtok 31 különálló teraszból áll, így a teljes területnek alig felét teszi ki a szőlő, melyet a kezdetektől próbálnak úgy a környezetbe integrálni, hogy minél kisebb hatást gyakoroljanak arra.
Biogazdálkodás a Lajver Borbirtokon
Mondhatni, hogy eddig passzívan viszonyultak a kérdéshez, vagyis igyekeztek a legkisebb kárt tenni a környezetben. Az idei évtől viszont aktívan javítják a környezetüket, ugyanis ültetvényeik 15%-án az idei évtől biogazdálkodást folytatnak. A Lajvernal ez a 15% csak a kezdet. Ha sikerül az idei járványos időszakban is megvédeni az ültetvényeket, akkor nem kérdés, hogy ez a 15% növekedni fog. Az óvatosság azonban nem véletlen. A Lajvér patak völgyének klímája tud meglepetést okozni. Néha még nyáron is képes a völgy aljában megülni a pára, ami a gombás betegségek terjedésének kedvez, de igyekeznek megtalálni a módját, hogy a bio területek arányát tovább tudják növelni.
![zöld táj, kék ég, Lajver szőlő](https://vince.hu/wp-content/uploads/2023/06/lajver_szuret-1024x575.jpg)
Mint az a leírtak alapján látható, a változásra való igény egy kis közösségben merült fel és az egész birtok jövőjét képes alakítani. Ha mindenki csak a maga környezetét próbálná fenntartható módon működtetni, akkor talán a jövő generációi is élvezhetnék azt a csodás sokszínűséget, amit a Föld nyújt ma mindenki számára.
(promóció)
Címlapfotó: Lajver Borbirtok