Egyre kevesebb van a magyarok egyik kedvenc húsából

2023. április 17.

Aggodalomra okot adó adatok láttak napvilágot. Egész Európában csökken az állomány száma.

Érezhetően megfogyatkozott az Európai Unió állatállománya az elmúlt időszakban. A sertésállomány az unió egészét nézve 5 százalékkal zsugorodott. Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb mértékben csökkent a sertésállomány. Ebben nincs semmi meglepő, a fogyatkozás mértéke nem lóg ki az európai átlagból. Az Agrárszektor által megkérdezett szakértő szerint a magyar sertéságazat egy kifejezetten zavaros időszakot tudhat maga mögött, így nincs semmi csodálkoznivaló a számokon.

Az Európai Unió sertésállománya a 2022. november-decemberi időszakban mintegy 134 millió sertésből állt. Ez 5%-os visszaesést jelent 2021 azonos időszakához képest – derült ki az Eurostat friss adatközléséből. Magyarország állatállományánál a visszaesés a sertések tekintetében 6% körül alakult.

Jelentősen csökkent a sertéshús mennyiség az EU-ban

A 2022. november-decemberi időszakban Németország és Dánia is a sertésállományának csökkenéséről számolt be, ami az EU-ban regisztrált teljes csökkenésnek több mint felét tette ki. Németország csökkenése az uniós csökkenés 33%-ának felelt meg. Összesen 2,4 millióval kevesebb sertést regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, ami az ország sertésállományában 10%-os visszaesést jelentett. Dániában 1,6 millió sertéssel, vagyis 12%-kal lett kevesebb az állomány az előző évhez képest. Ez az uniós állománycsökkenés 22%-át tette ki. A relatív csökkenés Bulgáriában és Máltán volt a legnagyobb, ezekben az országokban egyaránt 26%-kal esett vissza a sertésállomány. Az Eurostat adatai alapján a csökkenés egy általános tendencia része volt. Két kivétellel minden, 3 milliónál több sertéssel rendelkező uniós tagállam csökkenést jelentett. Olaszország sertésállománya a vizsgált időszakban 330 ezer állattal, mintegy 4%-kal gyarapodott 2021-hez képest. Svédországban pedig 50 ezer állattal nőtt az állomány, ami 3%-os növekedésnek felel meg.

Az árakkal van baj

Magyarországot illetően az Eurostat adatai alapján egy 6-6,5%-os csökkenés volt megfigyelhető a sertésállomány tekintetében. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint ezek a számok a valóságot tükrözik. A sertés tekintetében ráadásul jó ideje zajlik már az állomány csökkenése. A szakember rámutatott, hogy a tavalyi csökkenés nagyobb volt, mivel a 2022 első negyedévét megelőző 1-1,5 év során rendkívül kedvezőtlen körülmények voltak tapasztalhatóak az ágazatban. A sertésárak nemcsak Magyarországon, egész Európában nagyon alacsonyak voltak. Az elmúlt 4-5 év során az árakban olyan hullámzás volt megfigyelhető, ami végső soron sokakat elkedvetlenített. Magyarország ilyen téren nem lóg ki az európai átlagból.

„Ezek miatt a kedvezőtlen árak és körülmények miatt sokan úgy döntöttek, hogy nem állítanak be hízót, vagy nem telepítenek kocákat. Nagyon zavaros idők voltak, és sajnos nem lehet csodálkozni ezeken a számokon” – idézi az Agrárszektor Éder Tamást.

A Hússzövetség elnöke rámutatott, hogy jelenleg az élősertés árak (és költségek) is történelmi magasságokban vannak. Az ágazat szereplői nem tudják, mi lesz a következő időszakban. Az önköltség-növekedés miatt ugyanis a történelmileg magas élősertés árak nem jelentenek komolyabb plusz jövedelmet a termelőknek, és még az elmúlt évek veszteségeit sem kompenzálták. Bár láthatóan a piac komoly átrendeződése zajlik, attól aligha kell tartani, hogy a közönséges sertés úgy jár, mint egykor a mangalica.

Magyarországon a sertéshús, holtversenyben a baromfival, a legnépszerűbb húsfajta. Éves szinten 20 kilogramm körül alakul az egy főre vetített sertéshús-fogyasztás.

Címlapfotó: Sebastien LE DEROUT / Unsplash