Bravúr! Egy új magyar éttermet máris Európa 8. legjobbjának választottak

2023. június 14.

A legjobb étterem díjakat odaítélő OAD egy különleges kategóriában díjazta a fiatal magyar éttermet.

Se szeri, se száma manapság az éttermeket különböző szempontok alapján rangsoroló listáknak. A népes „piac” újoncai közé tartozik az Opinionated About Dining (OAD) rangsor. Az OAD értékelési rendszere némileg eltér például a Michelin Guide-étól. Nincs saját tesztelő gárdájuk dolgozik, helyette egy adatbázisra támaszkodnak, ami egy széles szakértői réteg által írt véleményeket tartalmazza. A szakértők közé tartoznak a gasztrobloggerek, szakírók. Az általuk írt értékelés súlyozásra is kerül tapasztalatuk, elismertségük szerint. A véleményeket végül az oldal saját algoritmusa összesíti, így születik meg az eredmény.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SALT Budapest (@salt_budapest) által megosztott bejegyzés

További érdekesség, hogy tematikus listák vannak az OAD oldalán. Ennek következtében a most közzétett, Európa 30 legjobb új éttermét felsoroló 2023-as listán simán megférnek a legkülönbözőbb stílusú egységek. Jelesül tipikus olasz éttermek, német éttermek és egy magyar Michelin-csillagos étterem is.

Igen, az Európa 30 legjobb új éttermét felsoroló listára 2023-ban egy magyar étterem is felkerült. A Tóth Szilárd séf nevével fémjelzett budapesti Salt az előkelő 8. helyen végzett a szakértők véleménye alapján. (A győzelmet a müncheni Jan szerezte meg a spanyol Oba és a dán Lyst éttermet megelőzve.)

Címlapfotó: Jonathan Borba / Unsplash