Szenzáció! Egy magyar pizzázó bekerült Európa 50 legjobbja közé!

2023. május 19.

Olasz zsűri állítja, a magyar pizzázó Európa legjobbjai közé tartozik, ráadásul egy rekordot is sikerült megdöntenie.

A www.50toppizza.it 2023-ban is elkészítette Európa 50 legjobb, Olaszországon kívül található pizzériájának listáját. A legfőbb szempont, hogy az adott étterem pizzája mennyire felel meg a legszigorúbb nápolyi „előírásoknak”. Emellett azonban további tényezők is szerepet játszanak.  Az értékelésnél figyelembe veszik a pizzázó hangulatát, a kiszolgálás színvonalát és sebességét, az italválasztékot és a konyha tisztaságát is.

Jó hír, hogy a budapesti Akácfa utcában működő Belli di Mamma immár sorozatban negyedszer ott van Európa 50 legjobb pizzázója között, ráadásul az eddigi legjobb helyezéssel. A budapesti étterem 2020-ban a 44. helyen debütált a listán, tavaly már a harmincharmadikon szerepeltek, 2023-ban pedig a 26. helyezésért járó oklevelet kapták meg.

A zsűri az alábbi szöveges értékeléssel ismerte el a Belli di Mamma csapatának munkáját. „A pizzéria hangulatában megidézi országunk dolce vita érzését. A pizza kortárs nápolyi stílusban készül. A tésztájába kis mennyiségben kerül teljes kiőrlésű liszt is. Érdemes kipróbálni a Belli di Mamma névre keresztelt pizzát pestóval, grillezett rákkal, articsókával. A sajtos pizza is kiváló, de a klasszikus Margherita és Marinara is említésre méltó, olvadnak a szájban. A kiszolgálás kitűnő, a személyzet elképesztően pontos. Jó a borkínálat is.”

2023-ban az első helyet egyébként a barcelonai Sartoria Panatieri szerezte meg. A teljes lista itt tekinthető meg.