Rajnai rizling-rajongók, figyelem: megtaláltuk a kötelezően meglátogatandó helyet!

2023. április 28.

Kitűnő rajnai rizling borok minden mennyiségben, gyönyörű tájak, finom falatok, barátságos vendéglátók. Mi kell még?

Az alábbi írás a 2022-2023-as Vince cikkíróversenyére érkezett. Ezúton is gratulálunk a szerzőnek!

Geisenheim és Oestrich-Winkel a Rajna partján bújik meg. A helyet szimplán a rizling-imádók paradicsomára kellene átnevezni. Nem véletlen, hogy a világ legjobb borászatainak TOP100-as listájára nem egy, hanem két borászat is felkerült innen. 5. helyen végzett a Schloss Johannisberg és 86. helyen a Schloss Vollrads.

Geisenheimben, a Schloss Johannisbergben már 1200 éve foglalkoznak bortermeléssel, 1720 óta pedig kizárólag rizlinggel. Ezzel ők lettek a világ első „rizling borászata”. 50 hektáron húzódik a déli, 45 fokos dőlésű terület, ezzel tökéletes napsugarakat biztosítva a szőlőnek. A borok palackja 16 euro és 750 euro (6 ezer és 280 ezer forint) között mozog és színek jelölik a minőségét.

sárga kastélyépület, előtte kerítés
Schloss Johannisberg
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 
átlátszó pohárban sárga folyadék, mögötte táj
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 

Innen három kilométerre, már Oestrich-Winkelben (Tokaj testvérvárosa) található a Schloss Vollrads. Ők szintén kizárólag aranyló rajnai rizling termesztésével foglalkoznak. Nagyjából 800 évre nyúlik vissza a borászat története, manapság már 80 hektárnyi szőlővel foglalkoznak. Az árak itt jóval szerényebbek, mint a szomszédnál, 100 euro (38 ezer forint) fölötti bort keresve sem találunk.

fehér irányjelző táblák felirattal
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 

A jelentős marketingnek és a „kastélyszerű” megjelenésnek köszönhetően különböző rendezvények otthonaivá váltak ezek a borászatok, ezzel népszerűsítve a környéket. Aki itt szeretne esküdni, annak bizony évekre előre foglalnia kell…

Rajnai rizling: két kisváros, két borászat?

Inkább ötven! Ezeket a nagyszerű természeti adottságokat természetesen más borászok is kihasználják, ezzel egy igazi kis rizling-paradicsomot kialakítva. Aki kifogásolhatatlan rizlinget pazar menüvel szeretne párosítani, az mindenképpen jó helyen jár. A legjobb itt egy hosszú hétvégét – vagy az igazán elhivatottaknak egy hetet – eltölteni. Például egy wellness hotelben, mint a Näglers Fine Lounge Hotel. Itt a különböző szaunákban és relaxációs termekben tökéletesen ki lehet pihenni az előző napi bortúra fáradalmait, illetve a reggeli is kifejezetten regeneráló. A napindító kínálatból természetesen a pezsgő sem hiányozhat…

rajnai rizling ültetvény, felhős ég
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 

A kisvárosok gyalog könnyen bejárhatóak és rendkívül egyszerű újabb és újabb termelőkre bukkanni. A legtöbbjük nem költ sokat marketingre és a termékeik nagyobb üzletláncokban nem is elérhetőek, esetleg csak környékbeli boltokban. Ezen borászatok bája azonban a családias hangulatban rejlik. Itt nem szükséges időpontot foglalni borkóstolásra, mindemellett a kóstolásért nagyrészt még csak nem is számolnak fel semmilyen díjat. A borász, aki a traktort vezeti, a betérőket fogadja és a számlát is személyesen írja, nagy valószínűséggel a boroscímkén feltünetett nevet viseli, így óriási lelkesedéssel mesél minden egyes tételről.

Figyeli a kóstoló reakcióját, visszajelzést vár, majd annak fényében nagy büszkeséggel mutatja a következő három kóstolni valót. A vásárlásért hálás, a következő nyáron pedig már előre köszönti a vendéget és emlékszik az ízlésére. Az ilyen családias hangulatú kóstolásnak olyan varázsa van, hogy az otthon felbontott bor visszaidézi a kellemes, ott töltött időt. Jó pár borászatnál lehetőség adódik egy kis nassolásra. Nagy kedvenc például a friss meleg perec Spundekäs-zel, amit ízvilág szempontjából a körözötthöz lehet hasonlítani. Németországban ugyan nincs zéró tolerancia, de mégis érdemes borvásárlásnál arra kérni a termelőt, hogy rakja félre az ott vásárolt árut, amit majd elutazás napján felvesz a vevő.

Hibátlan vacsora is jár

sárga emeletes ház, előtte autók
A Corvers-Kauter pincészet fogadója
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 

Vacsoraidőben a Hamm, a Dr Corvers-Kauter, az Allendorf vagy a Schönleber borászatok tökéletesek. Tradicionális német konyhától tapas tálig minden megtalálható náluk – hibátlan borpárosítással. Itt lehetőség van olyan borok kóstolására, amikhez máshol nehéz hozzájutni. Például különleges rizlingek a 1990-es évekből, amikből itt egy-egy pohárral lehet kérni és nem szükséges egy egész palackot, borsos áron, megvásárolni.

asztal kis fehér edények, bennük krémek
Bőségtál a Corvers-Kauternél
Fotó: Megadja-Wolf Stefanie 

Aki rizling kedvelő, annak kihagyhatatlan, aki pedig nem rajong a szőlőfajtáért, az itt fogja megszeretni.

Szerző: Megadja-Wolf Stefanie
Címlapfotók: Megadja-Wolf Stefanie