Egészséges, rengeteg van belőle itthon, mégsem esszük, mi az?

2024. február 11.

Magas rost- és fehérjetartalom, kevés koleszterin és sok vas. Ráadásul levestől kezdve a desszerteken át mindenben felhasználható.

A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, fogyasztásuk előnyeire és jótékony tulajdonságaikra 2019 óta világnap hívja fel a figyelmet. Azóta minden év február 10-e a hüvelyesek világnapja.

Bár a hüvelyes zöldségek rendkívül magas tápértékűek, mégis kevés helyet kapnak a magyarok tányérjain. A magas rost- és fehérjetartalmú, koleszterinben szegény és vasban gazdag növényi élelmiszerek stabil és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak. Ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi eredetű.

A sokszor mellőzött hüvelyesek amellett, hogy tápanyagban gazdag alapanyagok, fehérjetartalmuk jelentős, számottevő vas- és rost-források, fenntarthatósági szempontból is előnyös lehet a fogyasztásuk. A hüvelyesek termesztésének vízigénye ugyanis más fehérjeforrásokkal összehasonlítva jóval kisebb. Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, ezáltal a földek termőképességét is.  Hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben egyaránt kiemelkedő szerepük van.

Hüvelyesek újragondolva

A hüvelyesek legismertebb képviselői a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A leggyakrabban ezek az izgalmas alapanyagok a régóta megszokott leves vagy főzelék formájában kerülnek az asztalunkra. Pedig számtalan módja van még a felhasználásuknak. Gondolhatunk rájuk köretek vagy saláták, változatos egytálételek, illetve krémek vagy mártogatósok formájában is, de akár édes süteményekként is. Utóbbira példa a vörösbab és a csicseriborsó felhasználásával készíthető édes muffin.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe. Az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket.  Merjünk kísérletezni a konyhában új ízekkel és ételekkel, hiszen rengeteg különféle fogás, akár csokoládés desszert is készíthető ezekből a zöldségekből.

A Bonduelle egy korábbi kutatásából kiderült, hogy a magyarok étrendjükben nem fektetnek kellő hangsúlyt a növényi élelmiszerek fogyasztására. Pedig a hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt a hús alternatívájaként is megállják a helyüket. Emellett kifejezetten előnyös a fogyasztásuk, hiszen koleszterinben szegény és kalóriában alacsony zöldségek. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és az egészséges életmód miatt kezdenek előtérbe kerülni a növényi alapú termékek, főleg a fiatal felnőttek körében. Nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Magyarország e tekintetben még az út elején jár: hazánkban és a régióban a flexitáriánusok aránya alig a fele a Nyugat Európai arányokhoz képest.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash