Megnyitott az első rovarétterem – KÉPEK
Csípős-fűszeres grillezett tücsköt, tücsöktacót, tücskös-gránátalmás laposkenyeret és még sok egyéb dolgot is kipróbálhatunk.
A London északi részén található Finsbury Parkban egy élénksárga épület tűnik fel: itt nyitotta meg két vállalkozó szellemű fiatal a kizárólag rovaros ételeket forgalmazó Yum Bugot. Leo Taylor és Aaron Thomas alapítók szerettek volna egy alternatívát kínálni a mára sok esetben nem környezetbarát állati húsok helyett. A számok pedig nem hazudnak: a rovartenyésztés jelentősen kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos állattenyésztés, az ízeltlábúak pedig a marhahúsnál mintegy 50 százalékkal több fehérjét tartalmaznak.
A rovarok tenyésztéséhez használt, egymásra pakolt, vertikális farmok ráadásul kevés helyet foglalnak, és rendkívül hatékonyan képesek a növényi melléktermékeket fehérjévé alakítani – olvasható a Drive cikkében. Mint írják, az Euronews számszerűsítette is a rovartenyésztés előnyeit: a rovarfarmok mintegy 80-szor kevesebb metánt, valamint 8-12-szer kevesebb ammóniát „termelnek”, mint amely a szarvasmarha-tenyésztés során keletkezik.
Bár a rovarfarmok környezeti és fenntarthatósági előnyei tagadhatatlanok, a Drive cikke felteszi a kérdést: a nem túl megnyerő küllemükből fakadóan vajon a rovarok képesek lesznek valaha akkora közönséget megnyerni maguknak, mint a hagyományos húsok? A Yum Bugban azt remélik, hogy ha nem is sikerül mindenkit meggyőzniük, 20 férőhelyes éttermük kihasználtsága azért magas lesz.
Az ételeik java része tücsökalapú. A Yum Bug menüjén szerepel többek között a mézes, illetve csípős-fűszeres grillezett tücsük, tücsöktaco, tücskös-gránátalmás laposkenyér, az édesszájúaknak pedig ott van a citromfüves posset (aludttejes desszert), melyet karamellizált tücsökkel és kókuszos keksszel (shortbread) tálalnak.
Címlapfotó: Fabrizio Magoni / Unsplash