196 év után decemberben bezár a magyarok egyik kedvenc helye

2023. november 06.

Sissi királynő is többször járt a legendás cukrászdában. Egyik süteményük valóságos fogalommá vált.

„[Az]1014 Budapest, Szentháromság u. 7. szám alatti ingatlant 2023.12.04.-én (hétfő) délelőtt 8 órakor üresen a végrehajtást kérő birtokába adom” – áll abban a végrehajtási jegyzőkönyvben, amelyet a cukrászdát üzemeltető Szamos Miklós kapott. A jegyzőkönyv szerint a végrehajtást az I. kerület Budavári Önkormányzat indította, és a Budaörsi Járásbíróság rendelte el – írja a turizmus.com oldal.

A cikkben felidézik, hogy a Ruszwurm Cukrászda a budai Várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben, azaz 196 éve itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon 1849-ben és és második világháborúban is túlélték az ostromot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Magdalena Uchman (@madzia_uchman) által megosztott bejegyzés

A rendszerváltás után kusza viszonyokat követően a Szamos Marcipán márka névadójának, Szamos Mátyásnak fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát.

A Ruszwurm különlegessége a fennmaradt eredeti, ma már közel 200 éves biedermeyer berendezés. Ezt egy (állítólag Krautsiedler nevű) krisztinavárosi asztalosmester és Dunaiszky Lőrinc szobrász álmodta és alkotta meg. A cukrászda leghíresebb, mondhatni fogalommá vált terméke a Ruszwurm krémes sütemény, egy igen egyszerű, és nyilvános recepttúrával rendelkező desszert. Semmilyen más cukrászdában nem készítik. Titka, hogy a főzött vaníliás tojáskrémet nem tojásfehérjével, hanem felvert tejszínnel lazítják.

Nem csoda, hogy amikor Budán járt, Erzsébet (Sissi) királyné is olykor-olykor megfordult az üzletben. Ezt aztán a bécsi visszaúton ette meg.

Címlapfotó: Jordane Mathieu / Unsplash