Az 5 legjobb úti cél a világban a sajt rajongóknak

2023. január 04.

Ahány ország, annyi sajt. Mégis: vannak olyan országok, ahol a sajtkészítés már művészi magasságokba emelkedik. Különösen Európa erős sajt-oázisokban.

A sajtkészítés Mekkája a világban egyértelműen Európa. A leghíresebb fajták többsége az öreg kontinensről származik. Az eredeti előállítási helyek tehát nincsenek túl messze, könnyen találhatunk magunknak „sajtfővárost”. Mindebben a Travel Awaits cikke segített, ahol bemutattak pár kötelező úti célt a rajongóknak.

Camembert, Franciaország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

小野 孝予 (@qualia.cuisine_cheese) által megosztott bejegyzés

Az észak-franciaországi Normandiában található Camembert települése az egyik legkedvesebb úti célja a sajtok szerelmeseinek, köszönhetően a lágy, krémes és világhírű sajtjának, a camembert-nek.

A gyönyörű táj mellett a Maison du Camembert-ben megnézhetjük, hogyan készül a világ egyik legnépszerűbb sajtja. Kötelező zarándokhely a Durand nevű üzlet is. Ez annak az utolsó tejgazdaságnak a mintaboltja, ahol még mindig hagyományos módszerekkel készítik a camembert sajtot.

 A környékről származik még a hasonló megjelenésű brie sajt is, amit gyakran összekevernek a camambert-rel. Utóbbi markánsabb ízvilágú. A brie ezzel szemben enyhébb, általában nagyobb, és gyakran töltik tele finomságokkal, például a szarvasgombareszelékkel.

Gouda, Hollandia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolanda Bakker Photography #photobyJo (@jolanda_bakker_photography) által megosztott bejegyzés

A névadó sajtjáról híres Gouda a hollandiai „sajtvölgyben” található. A régióban lényegében minden a sajtról szól, nem véletlen, hogy a sajtturisták egyik fő zarándokhelye.

A múzeumok mellett – ahol betekinthetünk a sajt előállításának és érlelésének folyamatába – több, a sajtokkal kapcsolatos emlékmű is megtalálható. Rengeteg sajtrendezvény is van a környéken.

Nem érdemes kihagyni a kereskedőkkel teli, élénk sajtpiacokat sem, ahol rengeteget kóstolhatunk, hogy aztán a kedvencünket végül hazavigyük.

Emmental, Svájc

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emmentaler Schaukäserei 🧀 (@emmentaler_cheese_village) által megosztott bejegyzés

A Svájcban található idilli Emmental-völgy meseszép kilátással rendelkezik az Alpokra, de hírnevét persze az 1300-as évek óta termelt ementáli sajt adja. A sok esetben csak egyszerűen svájci sajtként emlegetett ementáli miatt mindenképp érdemes a helyszínre látogatni. Helyben megtudhatjuk, hogyan készül pontosan, és hogy miért van rajta annyi lyuk.

Ha ez nem lenne elég, mi magunk kipróbálhatjuk a sajtkészítés mesterségét, utána pedig még egy kis kóstolót is kapunk.

Svájc más tájai is erősek sajtban, 2022-ben, immár harmadik alkalommal, egy másik tipikus svájci sajtot választottak a világ legjobbjának.

Emilia-Romagna, Olaszország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Parmigiano Reggiano (@parmigianoreggiano) által megosztott bejegyzés

Gasztronómiai szempontból a világ egyik „legértékesebb” régiója az észak-olaszországi Emilia-Romagna. Ezen belül is az itt található Parma városa emelkedik ki, aminek az egyik legismertebb exportcikke a Parmigiano Reggiano, ismertebb nevén a parmezán sajt.

Egy üzemlátogatást mindenképp érdemes beiktatni, itt megismerkedhetünk a kemény, érlelt és ízgazdag sajt előállításának folyamatával. A helyi olasz éttermek étlapjai bővelkednek a parmezános fogásokban, és egy egész múzeumot is szenteltek az ínyencségnek.

Anglia, Somerset

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alan Chua (@alachu) által megosztott bejegyzés

Az angol sajt kapcsán legtöbbeknek a cheddar jut az eszébe. A világhírű sajthoz kötődő egyik legérdekesebb célpont a Cheddar Gorge. Ez egy természetes barlangrendszer, ami nagy szerepet játszik a Somerset régióban készült sajtok érlelésében. Manapság alig van olyan ország, ahol ne termelnének cheddart, de az itt készült sajtokat tekintik az eredetinek.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Fabian Betto / Unsplash