A legügyesebbek évszázadok óta ezzel az egyszerű itallal vészelik át a hideget
2025. február 23.
Hasonlít a teához és a forralt borhoz, csak sokkal hatékonyabb annál.
Az elmúlt években Oroszországban reneszánszát éli a sbiten nevezetű forró téli ital, amit a középkorban napi szinten fogyasztottak Szibériában. Leginkább a teához és a forralt borhoz hasonlít, ám meglepő módon lekvárból és mézből készül – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, régen tömény szeszt is kevertek bele, ma már inkább alkoholmentes változatban készítik.
Számos különböző recept fellelhető az interneten, ám mi is kedvünkre kísérletezhetünk, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációt.
Sbiten, a szibériai téli ital
Hozzávalók
- 170 g csésze méz
- 1 evőkanál egész szegfűszeg
- 3 rúd fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 450 g szederlekvár
- 2,5 l víz (vagy ízlés szerint vörösbor)
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 db mentalevél (opcionális)
- 2 egész szárított chilipaprika (szintén opcionális)
Így készül
- Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a mézet, a szegfűszeget, a félbetört fahéjrudakat, a gyömbért, a szederlekvárt, a vizet (vagy bort) és a szerecsendiót, valamint a mentaleveleket és a chilipaprikát.
- Lassú tűzön forraljuk fel a keveréket gyakran kevergetve, amíg a méz és a lekvár teljesen feloldódik. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Vegyünk elő egy sűrűbb szövésű szűrőt és a folyadékot szűrjük át rajta.
- Töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, újra felmelegítve fogyasszuk.
Címlap: Alisa Anton / Unsplash