A legügyesebbek évszázadok óta ezzel az egyszerű itallal vészelik át a hideget

2025. február 23.

Hasonlít a teához és a forralt borhoz, csak sokkal hatékonyabb annál.

Az elmúlt években Oroszországban reneszánszát éli a sbiten nevezetű forró téli ital, amit a középkorban napi szinten fogyasztottak Szibériában. Leginkább a teához és a forralt borhoz hasonlít, ám meglepő módon lekvárból és mézből készül – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, régen tömény szeszt is kevertek bele, ma már inkább alkoholmentes változatban készítik.

Számos különböző recept fellelhető az interneten, ám mi is kedvünkre kísérletezhetünk, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációt.

Sbiten, a szibériai téli ital

Hozzávalók

  • 170 g csésze méz
  • 1 evőkanál egész szegfűszeg
  • 3 rúd fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 450 g szederlekvár
  • 2,5 l víz (vagy ízlés szerint vörösbor)
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 db mentalevél (opcionális)
  • 2 egész szárított chilipaprika (szintén opcionális)

Így készül

  1. Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a mézet, a szegfűszeget, a félbetört fahéjrudakat, a gyömbért, a szederlekvárt, a vizet (vagy bort) és a szerecsendiót, valamint a mentaleveleket és a chilipaprikát.
  2. Lassú tűzön forraljuk fel a keveréket gyakran kevergetve, amíg a méz és a lekvár teljesen feloldódik. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  3. Vegyünk elő egy sűrűbb szövésű szűrőt és a folyadékot szűrjük át rajta.
  4. Töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, újra felmelegítve fogyasszuk.

Címlap: Alisa Anton / Unsplash