8 étterem, ahol a legfinomabb a császármorzsa az osztrákok szerint
A legjobb császármorzsa kétségtelenül szülőhelyén, Bécsben készül. Ott is vannak azonban egészen kivételeset nyújtó éttermek. Ezeket szedtük össze.
Két széles körben elterjedt legenda létezik a császármorzsa eredetét illetően. Az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára. A másik verzió azt állítja, maga Ferenc József találta fel. Akárhogyan is legyen, egészen biztos, hogy az édesség hódító útjára Ausztriából, egészen pontosan Bécsből indult.
Ezért sem elhanyagolható, hogy mit gondolnak maguk az osztrákok a császármorzsáról, illetve arról, hol készítik a mai napig a tradícióknak leginkább megfelelően. A herold.at osztrák oldal szedte össze nemrég azt a 8 bécsi helyet, ahol szerintük a legfinomabb ez a Magyarországon is komoly népszerűségnek örvendő fogás.
Cafe Central
Az 1876-ban nyitott Cafe Central önmagában egy intézmény, a gótikus falak között a létező legbécsibb kávéház működik. Sigmund Freud pszichiáter, pszichoanalitikus magas is rendszeresen megfordult itt. Nem utolsó sorban pedig kiváló császármorzsát készítenek. Természetesen a szintén osztrák specialitásnak számító elmaradhatatlan szilvakompóttal szervírozzák.
Heindl’s Schmarren und Palatschinkenkuchl
A Heindl palacsintája is messze földön híres, az igazi különlegességük azonban kétségtelenül a császármorzsa, amit 8 különböző változatban készítenek. Van közte tiroli díós, mákos Alsó-Ausztriából és bécsi csokis is, de kérésre még durumliszttel és gluténmentes kukoricaliszttel is sütik.
15 süße Minuten
A könyvekkel, a mindig friss virágokkal már a környezet is nagyon hívogató. Hát még a császármorzsa! Itt is készül diós változat és az öntet is választható. A szilvakompót mellett szerepel a kínálatban a szintén jellegzetesen osztrák almapüré és baracklekvár is. Érdemes többször betérni, mert reggelijük és saját sütésű fánkjuk is van.
Meierei im Stadtpark
Ausztria büszkeségének, a két Michelin-csillagos Steirerecknek a lazább, elérhetőbb árú „kistestvére”. 30 percet kell várni a császármorzsára, ugyanis még a kompótót is frissen főzik hozzá.
Simply Raw Bakery
Aki belép ide, úgy érzi majd magát, mint ha egy barátja nappalijába érkezett volna meg. Erre csak ráerősít a szintén rendkívül barátságos kiszolgálás. A helyi császármorzsa különlegessége, hogy akárcsak az összes többi fogás az étlapon, vegán és gluténmentes. Tehéntej helyett házi mandulatejet használnak hozzá.
Cafe Landtmann
A Cafe Central mellett a másik tradicionális bécsi kávéház a listán. Gyakorlatilag bármelyik napszakban legalább egyszer érdemes kipróbálni, mert a reggelitől a tányérhúsig mindent kiválóan készítenek. A puha, levegős császármorzsájukat szintén a legjobbak között emlegetik az osztrák fővárosban.
Restaurant Leopold
Alapvetően tipikus osztrák konyhát visznek ebben az étteremben. Ennek megfelelően természetesen nem hiányozhat az étlapról a császármorzsa sem, amit itt gyümölcskompóttal szolgálnak fel. Nyáron további vonzerő a hangulatos kerthelyiség.
Bettelstudent
Aki lazább körülmények között, egyszerűen egy korsó sör mellett, vagy már-már partihangulatban fogyasztaná el a császármorzsáját, annak ez a hely lesz a tökéletes választás. Házi szilvakompóttal érkezik a finomság!
Címlapfotó: Babette Landmesser / Unsplash