Máris nemzetközi díjat nyert a nemrég nyitott magyar étterem

2024. július 10.

A Duna-parton, csodás természeti és épített környezetben, híres séf által vezetett bisztró hamar Budapest egyik kedvencévé vált.

Az este’r partners belsőépítészeti koncepciója alapján megvalósuló Zazie Bistro & Bar belsőépítészeti megoldásai immár nemcsak a hazai közönséget varázsolják el. A nemzetközi építészeti szakmának is felkeltették a figyelmét. A BigSEE ljubljanai nemzetközi designdíj Winner kategóriájának nyerteseként Budapest új törzshelyének lehetősége nyílik a legjobb közép-európai építészeti és belsőépítészeti megoldások között megmérettetni magát.

zazie belső helysége, asztalok, székek, ablakok
Fotó: Zazie Bistro & Bar

A BigSEE Architecture Award egy igen meghatározó építészeti elismerés. Célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri számára a díjazás során kiemelt szempont az innováció, a fenntarthatóság, az eredetiség, a társadalmi tudatosság, és természetesen a funkcionalitás is.

Egyedülálló Duna-élmény a Zazie-ban

Zazie Bistro & Bar a BigSEE ljubljanai nemzetközi designdíj Winner kategóriáját zsebelte be nemrég. Az elismerésnek köszönhetően a tervezőcsapat személyesen is bemutathatja a projektet a Design hét Ljubljana programsorozatának keretében, ahol a legjobb közép-európai építészeti és belsőépítészeti munkákat fogja díjazni a zsűri.

zazie beltér este, asztalok, székek, fények
Fotó: Zazie Bistro & Bar

Radnóczy Eszter, az este’r partners belsőépítész iroda alapítója tervezte a MOL Campus földszintjén található helyet, mely Bíró Dániel séf vezetésével gyorsan a helyiek kedvencévé vált. Az igazi áramlásélményt kínáló helyszínen nemcsak az ételek, hanem a hangulat is ráadásért kiállt. Budapesten sehol máshol nincs olyan étterem, ahol ilyen Duna-élménye lehet a vendégnek.

Tereinek gördülékenységét a folyó áramlása befolyásolja, amely a helyet befogadó épület üvegfelületéről is kivehető. A belsőépítész csapat is erre helyezte a hangsúlyt. A külső üveges héjjal párhuzamosan hullámzó teljes belső falat egy nagyon különleges égetett rácsos dísztégla alkotja. Hatását a nagy, áramló, íves fal felett a mennyezeten lebegő textilek hullámozása fokozza.

A projekt mögötti ötlet fő irányvonala az volt, hogy a MOL Campus kortárs, városi attitűdjét ötvözze a természeti elemekkel. Ezek már az épület ablakain keresztül is erőteljesen megjelennek, és teret kapnak a bisztró minden helyiségében. A kávézóban szó szerint átölelhetünk egy fát, a társalgó kis öbleiben pedig kényelmes kanapékkal, fonott lámpákkal és természetes anyagokkal körülvéve pihenhetünk meg.

zazie belső vendégtér este, asztalok, székek és egy fa
Fotó: Zazie Bistro & Bar

„Az éttermi enteriőr tervezésekor az inspirációnkat a dunai evezés adta. Az az élmény, amikor megnyugtató lassúsággal áramlik alattad a folyó, be-beevezel a nádasba és mindenhol új, kis világok nyílnak meg. Ezt szerettük volna lefordítani a design nyelvére egy olyan térrel, amely megnyugvást ad, komfortot sugall, mégis felpezsdít, attól függően, hogy melyik napszakban érkezel” – mondja Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező.

A tervezőcsapat a Design hét Ljubljana programsorozata után sem áll meg. A londoni Restaurant & Bar Design Awardson is pályáztak a Zazie-val, mely a világ legkreatívabb helyeinek ad helyet.

Címlapfotó: Zazie Bistro & Bar