4-szer hatékonyabb, mint a reggeli kávé és ott van mindannyiunk szekrényében

2024. március 15.

Egyre népszerűbb világszerte az ital, amivel reggel sokkal gyorsabban képesek vagyunk beindítani a napot.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a fáradtságtól egyszerűen azt érezte, képtelen elindulni otthonról. Erre a helyzetre kínál gyors megoldást egy egyre népszerűbb ital, az úgynevezett red eye, vagyis „vörös szem” kávé.

A hihetetlenül erős ital alapja egy klasszikus, híg filterkávé, amit viszont egy eszpresszóval még felöntenek. Ennek köszönhetően ha red eye-t iszunk, körülbelül 160 milligramm tiszta koffein lesz a csészénkben. Ez közel négyszer annyi, mint egy hagyományos kávéban – írja a Hamu és Gyémánt.

A red eye kiváló, amikor éjfélkor írsz egy beadandót, amit nyolc óra múlva le kell adnod, de már 36 órája ébren vagy – idézi az italt bemutató Daily Meal az egyik Reddit-felhasználót.

A bivalyerős ital létrejötte nem meglepő módon a légiközlekedéshez kapcsolódik. Az 1960-as években sok amerikai üzletember, aki hosszú nemzetközi utazásra indult, olyan járatra foglalt helyet, ami éjszaka szállt fel. Ők emiatt másnap általában végtelenül fáradtan, kialvatlan vörös szemekkel landoltak. Innen származik az elnevezés maga. Az anekdota szerint az üzletemberek ennek orvoslására kísérletezték ki a szokásosnál jóval erősebb kávét.

Az ital ma már világszerte széles körben elérhető rengeteg bárban és kávézóban. A plusz eszpresszó miatt sokkal erőteljesebb ízű, mint egy hagyományos csésze kávé – ráadásul sokan nem egy, hanem két rögtön két adag presszót adnak hozzá, ami még teltebb aromát eredményez. Egy másik, még extrémebb változat triple death („háromszoros halál”) néven vált ismertté – itt három csésze eszpresszót öntenek a filterkávéhoz. Azt javasoljuk, ezt tényleg csak az próbálja ki, akinek a szervezete egész biztosan jól bírja a koffeint.

A red eye-t általában feketén szolgálják fel, de természetesen adhatunk hozzá cukrot, tejszínt vagy valamilyen növényi tejet is – a plusz összetevők enyhítik a fanyar és kesernyés ízérzetet.

Címlapfotó: Jenny Ueberberg / Unsplash