A friss „Oscar-díjas” Szepsy István két bora is kóstolható a Vince Gálán!
Ifjabb Szepsy István mesélt a legújabb díj jelentőségéről és arról, miért fontos a Vince Gálán is bemutatandó két bor a pincészet életében.
A november 19-én a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő Vince Gálán a Vince díjra jelölt borokat kóstolhatják az érdeklődők. Két kategóriában is szerepelnek az október közepén a Golden Vines Awardson két „Oscar-díjjal” kitüntetett tokaji Szepsy Pincészet borai. Ifjabb Szepsy István a két tételt a Golden Vines Awardsot megelőző mesterkurzusán is bemutatta, mint a pincészet életében kulcsfontosságú tételeket.
VINCE: Október 16-án két díjat vettél át a Golden Vines Awardson. Édesapádat, idősebb Szepsy Istvánt választották be a hírességek csarnokába, a Szepsy Pincészet pedig az Európa legjobb borászata kategóriában győzedelmeskedett. Bár 2021-ben alapították a díjat, a szakma máris boros Oscarként emlegeti. Te is úgy gondolod, hogy Oscart-nyertetek?
SZEPSY ISTVÁN: A díj ötlete pár éve pattant ki az azóta elhunyt Gérard Basset és Lewis Chester elismert borszakemberek fejéből. Két ok miatt gondolom, hogy megállja a helyét az összehasonlítás az Oscar-djjal. Egyrészt ez a világ első boros elismerése, ami a teljes glóbuszt lefedi. Bár van legjobb európai, meg legjobb Európán kívüli kategória közte, a fenntarthatósági kategóriában például ténylegesen az összes kontinens pincészetei versengenek egymással. A másik, hogy szavazásra mindössze a világ 943 kiemelkedő szakembere jogosult. Sommelier-k, nemzetközi borakadémikusok, Master of Wine-ok. Ők valóban mind a szakma krémjéhez tartoznak.
Mit ér az Oscar?
VINCE: A Szepsy Pincészet gyakorlatilag minden létező díjat megnyert már működése során. A mostani díj mennyire magas polcra kerül a gyűjteményben?
SZEPSY ISTVÁN: Az eredményhirdetésnél a legnagyobb francia pincészetek képviselőivel ültem egy asztalnál. Az összes francia nagyágyú szerepelt a jelöltek között a Dom Perignontól kezdve, a hozzánk hasonlóan természetes édes borokat készítő, 1593-ban alapított Château d’Yquemig. Kis túlzással az volt a kérdés, hogy az „Amerika legjobb borászata” és az „Amerikán és Európán kívüli legjobb borászat” kategórián kívül a maradék hetet bezsebelik-e a franciák. Ehelyett egyedüliként mi hoztunk el két díjat. A mezőny erőssége miatt úgy gondolom, bátran mondhatjuk, hogy ez a Szepsy Pincészet eddigi legnagyobb szakmai elismerése.
VINCE: Pár nappal vagyunk az eredményhirdetés után. Égnek nálatok a telefonvonalak?
SZEPSY ISTVÁN: Érezhetően megnőtt a megkeresések száma, de ez nagyjából minden díj után így szokott történni. Ezeknek általában a töredékéből lesz megrendelés. Akikkel együtt dolgozunk kereskedők, ők már tavasszal értesültek a jelölésünkről. Az, hogy nyertünk, inkább velük fogja tovább erősíteni a kapcsolatot.
Ifjabb Szepsy István és Firenze
VINCE: Az idei Vince Díj két kategóriájának döntőjébe is bekerültetek a 2017-es Szent Tamás 46 Furminttal, illetve a 2016-os Szamorodnival. Ezeket a borokat Firenzében, a Golden Vines Awards díjátadóját megelőző mesterkurzusodon is kóstoltattad. Miért van kiemelt helye ennek a két bornak a kínálatotokban?
SZEPSY ISTVÁN: A Szent Tamás 46 a száraz portfóliónk legmagasabb szintű képviselője. Az egyik legidősebb ültetvényünkről származik a szőlő, így a lehető legkoncentráltabb formában mutatja be, mit gondolunk mi a szárazborokról. Ami a szamorodnit illeti: bármennyire is az aszú a csúcs Tokajban, a szamorodni a legrégebbi természetes édes bor a borvidéken. Az aszútechnológia csak jóval később jelent meg. A szamorodni kulcsfontosságú belépőbor minden márkánál, így a Szepsy Pincészetnél is. Mind a kettő bor hűen tükrözi a filozófiánkat, mindig büszkén mutatjuk őket.
Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Dancsecs Ferenc / Furmint Photo