2 egyszerű ital, ami segít a másnaposság ellen

2023. január 16.

Egy Bloody Mary a reggeli mellé állítólag csodákat tesz. Léteznek azonban otthon is könnyen bevethető alkoholos italok a másnaposság ellen.

Mitől van a másnaposság?

A másnaposság tünetei között megjelenhet a kiszáradás, fejfájás, gyomorpanasz, fáradtság, hányinger, szédülés, ingerlékenység. Egyes vélemények szerint a párlatok a relatív magasabb alkoholtartalom (ABV) miatt gyakrabban okozhatnak másnaposságot, mint a sör vagy a bor. A „barna” szeszes italok, mint például a whisky, a konyak, az érlelt rum, szintén jobban hozzájárulhatnak a másnapossághoz, mint a „fehér” vodka és a gin. Magának az italnak a megválasztása is befolyásolhatja tehát a másnap reggeli állapotot – írja a bevvy.

Kutyaharapást szőrével?

Egyesek szerint a másnaposság legjobb gyógymódja, ha még többet iszunk abból, ami a fejfájást okozta. Bár a tudományos kutatások nem támasztják alá, hogy ezek az italok valóban egészséges (és hatékony) másnaposság elleni szerek lennének, a tapasztalat mégis erre utal. Néha egy reggeli koktél bizony segíthet megszabadulni a fejfájástól.

Persze a regenerálódást mindig kezdjünk némi alkoholmentes folyadék bevitelével. A víz, egy könnyű, vitaminokat és tápanyagokat tartalmazó gyümölcslé, egy elektrolitokkal teli sportital, vagy akár egy palack kókuszvíz mind segít hidratálni, vagyis pótolni a folyadékot. Ezután esetleg meg lehet próbálkozni az említett koktéllal- A már idézett cikk listájából mi az otthon legegyszerűbben elkészíthető, mindössze két összetevőből állót mutatjuk be az alábbiakban.

másnaposság, átlátszó talpas pohárban sárga ital
Mimóza koktél
Fotó: Mae Mu / Unsplash

A Fernet és kóla, azaz egy meglehetősen egyszerű keverék az egyik legnépszerűbb ital Argentínában. Egy dalt is írtak a Fernet és kóláról − ez azt jelenti, hogy maga az ital az egyszerűsége ellenére is kultikus. Természetesen az eredeti az igazi, ha viszont másnaposságra isszuk, akkor a Fernet helyett bármilyen egyéb, itthon is könnyen beszerezhető gyógynövényalapú likőr megteszi. Akár az Unicum vagy a Jägermeister is. A kóla ízei jól passzolnak a gyógynövényes ízekhez.

A másik népszerű másnaposság elleni szer a Mimóza. Gyakran megtalálható esküvőkön, piknikeken és egyéb csoportos összejöveteleken. Egyes országokban még anyák napján, karácsonykor és újévkor is isszák. Ennek jó oka van: a Mimóza nemcsak jó ízű, de alacsony alkoholtartalmú, könnyen kortyolgatható választás. És, mint kiderült, sokaknak segít a másnaposságon is.

Címlapfotó: Efren Barahona / Unsplash