A filléres zöldség, ami csodát tesz a csirkés ételekkel
2023. szeptember 25.
Unjuk már a klasszikus sült csirkét? A lehetőség az izgalmas újratervezésre ott van mindannyiunk konyhájában.
A francia hagymamártás a vendégváró fogások császára, jolly jokere, adu ásza (kívánt rész aláhuzandó) lehet. Már ha jól készítjük el. A thekitchn nemrégiben elárulta, hogyan dobhatjuk úgy össze a szószt, hogy garantáltan mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.
A krémes, szívet-lelket-gyomrot melengető mártás az 1950-es évek óta létezik. Lelke, az elkészítéséhez használt karamellizált hagyma. A szósz tökéletesen passzol a csirkés ételekhez, a thekithcn a konkrét receptben csirkecombbal párosította.
Csirkecomb és hagymamártás
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tasak hagymaleves mix (szárított hagymapehely, hagymapor, paprika, fokhagyma por, marhahúsleves granulátum)
- 4 csirkecomb (csontos, bőrös)
- só, bors (ízlés szerint)
- 115g majonéz
- 3 ek almaecet
- 1 tk tyúkhúsleves paszta
- 1 csokor metélőhagyma
- 115g görög joghurt
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vágjuk szeletekre a hagymát.
- Fűszerezzük meg a csirkecombokat sóval, majd bőrrel lefelé helyezzük bele őket egy öntöttvas serpenyőbe. Közepes lángon addig pirítsuk, amíg a csirke bőre aranybarna lesz (körülbelül 10 perc).
- Fordítsuk meg a csirkecombokat és a másik oldalukon is pirítsuk aranybarnára.
- Egy tálba rakjuk bele a majonézt, öntsük hozzá a hagymaleves mixet és alaposan keverjük el.
- Miután leszedtük a csirkét a tűzről, ugyanabba a serpenyőbe rakjuk bele a felvágott hagymát, pirítsuk meg azt.
- Ezt követően adjunk hozzá a 2 evőkanál almaecetet és a tyúkhúsleves pasztát, majd fakanállal kaparjuk ki azokat a darabokat, melyek már elegendően megbarnultak. Vegyük le teljesen a hőt.
- Kenjük rá a csirkecombokra a majonézes keverék egy részét, majd bőrrel lefelé rakjuk vissza őket a serpenyőbe a hagyma mellé.
- A serpenyőt most rakjuk be a sütőbe, nagyjából 20 percre.
- Eközben vágjuk fel a metélőhagymát, 3 evőkanálnyira lesz belőle szükségünk. A maradék majonézhez adjunk hozzá 2 evőkanál metélőhagymát, valamint 115 gramm joghurtot és keverjük össze alaposan.
- Miután kiszedtük a csirkét a sütőből, öntsük hozzá a maradék almaecetet és körülbelül 2 teáskanál borsot, majd kaparjuk fel a serpenyő aljáról a megbarnult darabokat.
- A joghurtos keveréket kenjük szét egy tányéron, rakjuk rá a hagymákat és a csirkecombokat, a serpenyőben maradt „szószt” pedig öntsük a csirke tetejére. Végül szórjuk meg a maradék, 1 evőkanál metélőhagymával és készen is vagyunk.
Címlapfotó: Levi T. / Unsplash