chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

A filléres zöldség, ami csodát tesz a csirkés ételekkel

2023. szeptember 25.

Unjuk már a klasszikus sült csirkét? A lehetőség az izgalmas újratervezésre ott van mindannyiunk konyhájában.

A francia hagymamártás a vendégváró fogások császára, jolly jokere, adu ásza (kívánt rész aláhuzandó) lehet. Már ha jól készítjük el. A thekitchn nemrégiben elárulta, hogyan dobhatjuk úgy össze a szószt, hogy garantáltan mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.

A krémes, szívet-lelket-gyomrot melengető mártás az 1950-es évek óta létezik. Lelke, az elkészítéséhez használt karamellizált hagyma. A szósz tökéletesen passzol a csirkés ételekhez, a thekithcn a konkrét receptben csirkecombbal párosította.

Csirkecomb és hagymamártás

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tasak hagymaleves mix (szárított hagymapehely, hagymapor, paprika, fokhagyma por, marhahúsleves granulátum)
  • 4 csirkecomb (csontos, bőrös)
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 115g majonéz
  • 3 ek almaecet
  • 1 tk tyúkhúsleves paszta
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 115g görög joghurt

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vágjuk szeletekre a hagymát.
  2. Fűszerezzük meg a csirkecombokat sóval, majd bőrrel lefelé helyezzük bele őket egy öntöttvas serpenyőbe. Közepes lángon addig pirítsuk, amíg a csirke bőre aranybarna lesz (körülbelül 10 perc).
  3. Fordítsuk meg a csirkecombokat és a másik oldalukon is pirítsuk aranybarnára.
  4. Egy tálba rakjuk bele a majonézt, öntsük hozzá a hagymaleves mixet és alaposan keverjük el.
  5. Miután leszedtük a csirkét a tűzről, ugyanabba a serpenyőbe rakjuk bele a felvágott hagymát, pirítsuk meg azt.
  6. Ezt követően adjunk hozzá a 2 evőkanál almaecetet és a tyúkhúsleves pasztát, majd fakanállal kaparjuk ki azokat a darabokat, melyek már elegendően megbarnultak. Vegyük le teljesen a hőt.
  7. Kenjük rá a csirkecombokra a majonézes keverék egy részét, majd bőrrel lefelé rakjuk vissza őket a serpenyőbe a hagyma mellé.
  8. A serpenyőt most rakjuk be a sütőbe, nagyjából 20 percre.
  9. Eközben vágjuk fel a metélőhagymát, 3 evőkanálnyira lesz belőle szükségünk. A maradék majonézhez adjunk hozzá 2 evőkanál metélőhagymát, valamint 115 gramm joghurtot és keverjük össze alaposan.
  10. Miután kiszedtük a csirkét a sütőből, öntsük hozzá a maradék almaecetet és körülbelül 2 teáskanál borsot, majd kaparjuk fel a serpenyő aljáról a megbarnult darabokat.
  11. A joghurtos keveréket kenjük szét egy tányéron, rakjuk rá a hagymákat és a csirkecombokat, a serpenyőben maradt „szószt” pedig öntsük a csirke tetejére. Végül szórjuk meg a maradék, 1 evőkanál metélőhagymával és készen is vagyunk.

Címlapfotó: Levi T. / Unsplash