Melyik az a magyar növény, aminek a levele ugyanolyan finom, mint a gumója?

2024. március 21.

A válasz mellett egy kiváló receptet is adunk, ami végképp meggyőz minden kétkedőt.

A magyarmezogazdasag.hu egy cikkben szedte össze azokat „zöldség tartozékokat”, amiket ki szoktunk dobni, pedig nem kéne. A legtöbben értelemszerűen magát a zöldséget hasznosítjuk, pedig a boltból, piacról velük érkező csírából, levélből, héjból is kiváló dolgokat készíthetnénk. Az egyik legjobb példa erre a retek, aminél két előbb említett „hulladék” (csíra, levél) is remek alapanyag a konyhában.

A retek a magyarok által kedvelt zöldségek közé tartozik, a KSH adatai szerint évente mintegy 3 ezer tonna terem belőle hazánkban. Egyik ismérve, hogy sokféle létezik belőle. Ennek megfelelően a különféle retkeknek más-más ízű a levele is. Van enyhébb és harsányabb ízű reteklevél is. Gazdagíthatunk vele muffint vagy gombócot, de készíthetünk belőlük tésztára, salátára szánt pesztót is.

A retekleveles pesztó receptje nagyon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint robotgéppel krémesíteni 4 marék nagyon zsenge reteklevél, 2- 3 gerezd fokhagyma, fél csésze mandulaforgács, fél csésze reszelt parmezán, 1-2 evőkanál citromlé, 1/3 csésze extra szűz olívaolaj, egy csipet só és őrölt fekete bors elegyét.

Címlapfotó: Serge Le Strat / Unsplash