Szemezgető december

2023. március 07.

jjhgj

A Vince 2023 novemberében bevezette az új 3 tételes Vince-díj prémium borcsomagokat. Ezen borcsomagokban a Vince-díj egyes kategóriáinak top3-as borait lehet megvásárolni különböző összeállításokban. Ez kétszeresen is előnyt jelent a borfogyasztóknak. Egyrészt a kiválasztás garantálja, hogy a csomagokba kerülő mindegyik tétel a legszigorúbb szakmai szűrőn ment át, vagyis tényleg a magyar borok szűk elitjéhez tartozik. Másrészt így a legkiválóbb tételekhez egyetlen helyről, egyetlen rendelés által lehet hozzájutni. Ahelyett, hogy időt és energiát latba vetve három különböző boltból kellene összeválogatnia őket és háromszor kellene fizetnie a házhoz szállításért.

A csomagok az eddigi Vince borcsomagokhoz hasonlóan előfizetéses rendszerben vásárolhatók meg. Amennyiben valaki előfizet például az Ismerkedő csomagra, onnantól kezdve minden hónapban megkapja a legújabb Ismerkedő csomagot, az összeg pedig automatikusan levonásra kerül számlájáról. A szállítás ingyenes, így a feltüntetett áron kívül semmilyen további költséggel nem kell számolni.

2023 novemberében két Vince-díj prémium borcsomag került forgalomba. Vince-díj „Szemezgető” prémium borcsomag két Vince-díjas, tehát kategóriájában abszolút 1. helyet szerzett tételt is tartogat. A Szemezgetőt azoknak ajánljuk, akik a borokat kóstolva szeretnének elmélyedni a primer és szekunder ízjegyekben. Azoknak, akik nem bánják, ha az első korty után a beszélgetés magára a borra terelődik.

Vince-díj „Szemezgető” prémium borcsomag (ár: 32 200 Ft)

Riczu Tamás Villányi Franc 2019

Az irányított erjesztést 9 napos körfejtés, majd közvetlen préselés követte.A bort 225 literes első töltésű magyar, francia típusú és amerikai tölgyfahordókban 23 hónapon keresztül finom seprőn (sur lie), rendszeresen kevergetve (battonage) érlelték.A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű. Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál, de érezni a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakttartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi a bort. Tüzesen fiatal, de testes, komoly, egyensúlyos, elegáns bor hosszú utóízzel, némi újvilági beütéssel.

A 2023-as Vince-díjon nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) hordós érleléssel készült vörös fajtabor kategóriában 1. helyezést ért el.

Steigler Pincészet Zöld Veltelini Prémium 2019

Az organikus szőlőtermesztésből származó bor élénk szalma sárga színű, mely vastagabb glicerin gyűrűt és olajosabb mozgást produkál. Gazdag és fejlődő illatában még édes hordófűszerek és pörköltes aromák dominálnak, de mögötte érett trópusi gyümölcsök, birsalma és lédús nyári körte sorakozik fel. Ízében testes és sűrű szövésű bor, melyet nemes tölgyaromák, krémes textúra és szinte húsos szerkezet tesz izgalmasabbá. Testes és komplex zöld veltelíni, ami érettebb szőlőből származó gyümölcsösségre, nagyobb koncentrációra és a tölgyaromák határozottabb jelenlétére utal. Lecsengésében is intenzívebb érlelési jegyek, finoman sós ásványosság, izgalmas fanyarság, tömör szerkezet, és élénk gyümölcsösség kezd egymásba simulni.

A 2023-as Vince-díjon egyéb fehér szőlőfajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor kategóriában 1. helyezést ért el.

Barta Pince Pince KVG 2022

A Kővágó-dűlő immár ötéves ültevényéból korán szüreteltük az alapanyagot ehhez az ismét 75%-ban furmint 25%-ban hárslevelű házasításhoz. Kíméletes feldolgozás és préselés után a tétel közel fele kisebb részben első-, nagyobbrészt másodtöltésű francia tölgyben érlelődött 5 hónapon keresztül. Halvány citromszín; minerális, jó intenzitású és jó komplexitású almás, körtés, birses illat zöldfűszerekkel, mézes, hársvirágos jegyekkel. Izgalmas ízvilágú, kicsit fanyar, élénk savú tétel friss gyümölcsökkel, sok fehér húsú barackkal, fűszerekkel. Intenzív és hosszú, jól elkészített, finom bor.

A 2023-as Vince-díjon hordós érlelésű fehér házasítás kategóriában 3. helyezést ért el.