Egyetlen helyen kóstolható a tejfölös-mustáros halászlé, ami most bekerült a Magyar Értéktárba

2023. január 12.

Évtizedek óta készül a különleges halászlé a csárdában, ami mostantól hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képvisel.

A tiszacsegei korhely halászlé bekerült a Magyar Értéktárba, így ezentúl viselheti a kiemelkedő nemzeti érték címet – adta hírül dehir.hu. A finom étel alapja a jó minőségű alapanyagok, így például a sűrű tejföl. A Tisza-tótól 15 kilométerre keletre található Tiszacsegei Halászcsárdába az ország minden pontjáról érkeznek, hogy megkóstálják a korhely halászlét.

A csárdában évtizedek óta készítik a korhely halászlét, amihez először egy tiszai halászlét főznek. „A korhely halászlé alapja a jó minőségű, sűrű tejföl és a mustár” – árulta el az említett portálnak Azurák Mihály szakács. 2014-ben adták be a kérvényt, ami most került pozitív elbírálásra. A korhely halászlé most bekerült a Magyar Értéktárba, így ezentúl viselheti a kiemelkedő nemzeti érték címet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I love Tiszta-tó (@ilovetiszato) által megosztott bejegyzés

A csárda munkatársai itt nem állnak meg. Nagy Sándor tulajdonos elmondta, szeretnék, ha idővel Hungarikummá nyilvánítanák az ételüket. Az első lépést megtették, hiszen Hungarikummá kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható, ami előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba.

Címlapfotó: Bao Menglong / Unsplash