Jó hír: Magyarországra is megérkezik a világ egyik legkülönlegesebb itala!

2023. december 09.

Olyan különleges, hogy kizárólag szárazföldön szállítható.

Közel kétszáz éves palackozott ritkaság érkezik az Avalon Park Michelin-tányér ajánlott éttermébe. Avilág legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot az Avalon Ristorante nyerte a liciten – egyik rekordösszegért – 18 ezer fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért.

Blair Castle Scotch Whisky Bottle No.08

Ez a whisky felér egy időutazással. A liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni. Ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Whisky Auctioneer (@whiskyauctioneer) által megosztott bejegyzés

„Mikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk” – meséli Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója. „Ezután azonban jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni. Az Avalon Ristorante csapata már dolgozik a whisky kóstolójának koncepcióján, ennek részleteit hamarosan közzétesszük közösségi oldalainkon.”

Már eddig is erős volt italban az Avalon

A park éttermei és exkluzív borszalonja számos igazi ritkaságszámba megnő italt rejt. A park prémium italkínálata a legkülönlegesebb tételekkel emeli az Avalon gasztronómiáját a kulináris élvezetek egyedülálló birodalmává. A teljesség igénye nélkül olyan unikális és/vagy limitált kiadású italokat kóstolhatnak a vendégek, mint a Macallan Whisky, a Talisker Single Malt Scotch Whisky, vagy a Havanna Club 1519. Ez a prémium italsor egészült most ki ezzel az új tétellel, melyet hamarosan egy erre az alkalomra kidolgozott koncepció szerint kóstolhatnak meg az Avalon Ristorante vendégei.

Az Avalon Ristorantéban mi is jártunk 2023-ban, ott szerzett tapasztalatainkról IDE KATTINTVA lehet olvasni.

Címlapfotó: YesMore Content / Unsplash