4+1 boros pohár tipp borsznoboknak

2023. május 06.

Ahány ház, annyi boros pohár. Valahol a fesztiválos repipoharak mennek, valahol fajtánkénti szortimentet találunk, annyi azonban bizonyos: nagyon nem mindegy miből isszuk kedvenc borunkat.

Ha boros pohárról van szó, akkor sokak kifejezetten sznobbá válnak – bár a legtöbben ezt igyekeznek titkolni. Étteremben viszont simán kérnek másik poharat, pláne, ha meglátják, hogy a pincér éppen egy klasszik, hosszúkelyhű pezsgős pohárral a tálcán egyensúlyoz feléjük. Otthon pedig megy a habzsidőzsi, és ha úgy alakul, nem restellnek akár három poharállal is kipróbálni egy bort. Más a buké, más a korty – aki nem hiszi, próbálja ki. Aki hiszi, olvasson tovább, nekik mutatunk most olyan alternatívákat, amelyekre biztosan nem gondolt még.

1. Azoknak, akiknek nem számít a szín

Persze, azt hisszük, hogy a szín nem is fontos, noha sok mindent elárul. Mindenek előtt azt, hogy fehér-, avagy vörösborral akadtunk össze, esetleg narancs- vagy rozé került a poharunkba. Persze, nem minden fajtát tévesztünk össze, a merlot-t mondjuk tuti nem; de könnyedebb vörösborok, vagy markánsabb fehérek azért becsaphatják az ízlelőbimbókat. Ilyesmi játékhoz is kitűnő választás ez a szuper darab:

fekete boros pohár
Fotó: Amazon

2. Azoknak, akik szerint a dekantálás nem úri hobórt

Biztosan mindenkinél előfordult már, hogy maradt még a palack alján egy pohárra való bor, amelyet másnap, esetlegesen harmadnap fogyasztott el. És meglepően finomabbnak tűntek a kortyok. Nos, nem véletlenül, a legtöbb bor meghálálja a szellőztetést, és levegővel érintkezve szép illat- és ízaromák szabadulnak fel. Ahogy kísérletezik az ember, úgy jön rá, hogy bizony, érdemes (lett volna) időben gondolkodni. Az idő nagy kincs azonban, így aki előzetes tervek nélkül vág bele az estébe, válassza ezt a boros pohár típust:

két fura boros pohár
fotó: Amazon

3. Azoknak, akik érzékenyek, ha a boros pohár eltörik

Biztos sokaknak törte már el a kedvenc Riedel boros poharát vendég. Ennek hatására óvatosabbá válnak, és elkezdik gyűjteni a fesztiválos repipoharakat (is). Persze utazáshoz is praktikus lehet egy olyan pohár, ami nem törik el a bőröndben, mégis valahogy megemeli az esti hotelszobás vagy apartmanos borozgatások fényét. Mondjuk valami ilyen:

egy palack rozé, sajtok fa tálcán és két fém boros pohár kupa
Fotó: Amazon

4. Azoknak, akik előre terveznek

Kényelmes fotel, egyik kezünkben egy remek könyv, másikban a kiürült boros pohár. Fel kellene állni a következő töltéshez, azonban akkor felkeltjük az ölünkben békésen szunyókáló kutyát. Ismerős helyzet? Az alábbi japán találmánnyal poharunk fenekén mindig egy kóstolómennyiség vár ránk, miközben akár egy egész palackkal is magunkkal vihetünk kerti magányunkba:

bortartóval felszerelt boros pohár
Fotó: kyouei-ltd.co

4+1 Azoknak, akik a pohár formája mellett a helyes kéztartás is fontos

Nem úri huncutságból nem markolunk rá a kehelyre, hanem egyszerűen nem szeretnénk, ha a pohárban lévő bor felmelegedne. Nem mellesleg pedig sokkal elegánsabb is a peckes ujjtartás, mutatjuk is, hogyan tartsuk, és hogyan ne tartsuk a boros poharat:

View this post on Instagram

A post shared by VinCE Magazin (@vince_magazin)

Összeválogatta: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Elle Hughes elletakesphotos / Unsplash