A sörnyitó oldja meg az egyik legbosszantóbb konyhai problémát

2023. szeptember 23.

A sörnyitó segítségével szupererőre tehetünk szert. Ez egy bizonyos problémánál különösen jól jön.

Mindenki találta már magát abban a helyzetben, hogy bizony akármennyire is megerőltette magát, a befőttes üveg rászorult fedőjét nem tudta leszedni. Egy okos trükknek köszönhetően viszont nem kell többé kicsorbítani a késeket, és az erős embereket sem kell segítségül hívni.

Miért ragaszkodnak annyira a fedő a befőttes üveg szájához?

A legtöbb gyártónál már akkor rákerül a kupak az üvegre, amikor a tartalma még meleg. Ilyenkor a benne lévő levegő a hülés során „összehúzódik”, ami pedig a csuklók ellenségének, a vákuumzárnak a kialakulásához vezet. Van egy második, kevésbé tudományos oka annak, miért olyan nehéz kinyitni egyes üvegeket. Néha ugyanis egy kevés élelmiszer marad a felső menetben, ami idővel ragasztóként kezd funkcionálni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sarah Bell (@sarahdesignsuk) által megosztott bejegyzés

Bár a sörnyitót eredetileg koronazárak nyitására tervezték, úgy tűnik, a képességei korántsem korlátozódnak a kedvenc alkoholos italaink üvegeire. A thedailymail.com cikke szerint egy klasszikus sörnyitóval még a legmakacsabb fedőket is le tudjuk szedni az uborkás üvegekről. Nem kell mást tennünk, mint beszuszakolni az eszközt a kupak alá és egy kis erőbefektetéssel megtörni a vákuumot.

Persze miután győztesen vonulunk el a csatából, figyelnünk kell arra, hogy a kinyitott élelmiszert megfelelő körülmények között tároljuk. Bár a termék hátulján ott állhat a „száraz, hűvös helyen tárolandó” felirat, nyitást követően ez a szabály sokszor érvényét veszti. A vákuumzár megszűnésével ugyanis az általa biztosított védelem is megszűnik, aminek mi nem annyira, de a különböző baktériumok annál inkább örülnek.

A legjobb, ha a kinyitást követően a hűtőbe rakjuk az üveget, ugyanis a baktériumok nem annyira szeretik a hideget. Az örök szabály máig érvényes, miszerint, ha a kinyitást egy pukkanó hang kíséri, akkor az élelmiszert a hűtő megvédi.

Címlapfotó: Giorgio Trovato / Unsplash